Vild bouef bourgignon med rökt sidfläsk och sandsopp. Vitlöksdoftande potatispuré

Denna rätt har hängt med mig ett tag och jag kan laga den på känsla helt och hållet. Det är verkligen inte svårt och blir väldigt gott! IMG_3347Man behöver inte ta i sandsopp, vilken annan svamp som helst funkar, t.o.m. champinjon. Allra godast blir den om man använder en riktig, hemkokad fond men det funkar med fond på flaska eller t.o.m. tärning.

Denna rätt passar riktigt bra så här på första advent när det stormar här i Norrland. Avnjöts efter en blåsig promenad i skogen för att plocka vitmossa till dekorationer.

Grytan

ca 1 kg älgkött (eller högrev av nöt)

IMG_3345
Mitt originalrecept!

ca 200 g rökt sidfläsk

En påse schalottenlök eller steklök (ej bananschalotten)

4 klyftor vitlök

ca 0,5 l svamp

En flaska rödvin (behöver inte vara ett 300kr vin)

5 dl köttfond (gärna hemkokt)

1 msk tomatpuré

IMG_3346
Mis en place!

1 msk timjan

2 lagerblad

2 nypor socker

Salt och peppar

ca 1 msk smör

ca 1 msk mjöl

Skör köttet i tärningar om 2×2 cm. Skala löken. Om du använder steklök så brukar detta vara extremt jobbigt. Ett sätt att göra det lättare är att skålla löken i kokande vatten. Lägg löken i bunke och slå på IMG_3348kokande vatten. Låt stå i ca 1-2 minuter. Sila bort vattnet och skala löken. Skär det rökta sidfläsket i tärningar och skär bort svålen. Svålen blir annars otrevligt seg och hård att tugga på.

Om du använder torkad sandsopp så bör du lägga den i en kastrull med lite vatten och låta det hela koka upp. Låt sedan svampen stå i vattnet medan du gör klart det sista.

Hacka vitlöksklyftorna. Lägg lite smör i en stekpanna och fräs älgköttet/högreven i omgångar. Det är viktigt att inte ta i allt i pannan på en gång eftersom det finns risk att du kyler pannan och då släpper köttet ifrån sig vätska och och blir kokt istället för stekt. Lägg över köttet i en gryta allt eftersom det blir klart. Ta i lite vin i pannan och vispa runt och häll över köttet. Fräs nu sidfläsk först, efter en stund lägger du i den hackade IMG_3351svampen och hela lökar. Ta till sist i vitlöken. När det har fräst klart (sidfläsket har fått lite färg och vitlöken är mjuk) lägger du över allt i grytan. Häll på resten av vinflaskan och fonden. Ta i tomatpuré, timjan och lagerblad. Koka upp grytan och låt det puttra i ca 2 timmar. Ta i ett par nypor socker och smaka av med salt och peppar. Om det verkar vara mycket sås så kan du låta grytan stormkoka en liten stund så att en del vätska kokar bort.

Blanda en matsked rumsvarmt smör med en matsked mjöl. Ta i det i grytan och red av skyn.

Vitlöksdoftande potatispuré

IMG_3354
Den uppmärksamme kan se att jag också slängt i några jordärtskockor

ca 1 kg mandelpotatis

2 klyftor vitlök

2 dl vispgrädde

100 g smör

Ett uns nymalen muskotnöt

Salt och eventuellt lite vitpeppar

Skala potatis och vitlöksklyftor. Lägg alltsamman i en kastrull slå på vatten. Koka upp och salta. Låt potatisen koka tills den är mjuk. Häll i grädde och smör i en kastrull. Låt det koka upp så att smöret smälter och grädden blir varm. Pass på så att det inte kokar över… Pressa potatisenIMG_3355 och vitlöken i en potatispress. Rör i grädden och det smälta smöret. Riv i lite muskot och smaka av med salt och peppar.
En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s