Svamprisotto med mascarpone

Att sätta till ett par matskedar mascarpone i risotton gjorde den sjukt god och krämig. Jag använde karljohanssvamp, kantareller och shiitake men det funkar nog med vilken svamp som helst. Att göra sin egen kycklingfond är inte svårt och mycket godare än fond på flaska.

1,2 liter kycklingfond (helst hemgjord)

350g carnaloriris

1/2 liter kantareller

2 medelstora Karl-Johansvampar

1 liter shiitake

1 hackad gul lök

1 finhackad vitlöksklyfta

2 dl vitt vin

Smör

Olivolja

2 rejäla matskedar mascarpone

2 dl finriven parmesan

Några kvistar timjan

Salt och peppar

Skiva bort fötterna från Karl-Johan- och shiitakesvamparna och skiva dem grovt. Fräs svampfötterna en stund i smör och olivolja. Salta. Ta i kycklingfond med svampfötterna. Låt puttra en stund så att svampsmaken kommer in i fonden. Ta i lite vatten om det verkar reducera. Håll fonden varm.

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva Karl-Johan- och shiitakehattarna grovt. Lägg i en form och ringla över olivolja och ta i några kvistar timjan. Salta och rör ihop. Sätt in i ugnen och stek. Kolla då och då och rör om.

Ta i smör och olivolja i en bred panna med höga kanter. Låt lök och vitlök svettas utan att ta färg. Sätt till kantarellerna. Låt steka en liten stund på medelvärme.

Ta i riset och låt det fräsa en stund. Ta i mer olivolja om det behövs. När riset börjar bli genomskinligt tar du i vinet. Rör hela tiden.

Ta i några slevar kycklingfond och rör om. Låt puttra en stund och ta i kycklingfond efterhand. Efter ca 15 min så börjar du smaka av riset. Det ska vara al dente.

När det är bra i konsistensen sänker du temperaturen till varmhållning och tar i mascarpone och rör in det. Ta i två matskedar smör och 1,5 dl parmesan. Rör om ordentligt.

Om konsistensen är för tjock kan du späda med lite kycklingfond. Lägg upp risotton på tallrikar och toppa med den ugnsstekta svampen samt parmesan.

Jag stekte också renfilé och toppade med, men det är inte nödvändigt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s