Porchetta med rosmarin-och vitlökspotatis

Porchetta är en av mina absoluta
favoriträtter. Den sköter sig själv i ugnen (eller grillen) och smakar fantastiskt gott. Resterna som IMG_4320blir över är otroligt goda att värma på och lägga på en macka. Porchetta ska egentligen göras på en hel fläsksida men det funkar bra med fläskkarré som i detta recept. Ska man ha tag i en hel fläsksida i Sundsvall så får man åka till City Gross i Birsta (3 mil) och hoppas att de har något hemma. Det goda med fläsksida är att man får en knaprig svål (det låter äckligt men är gott). Fläskkarré är dock ganska billig mat och om man gör det för det mindre hushållet så blir det goda rester till lunchmackor ett tag fram över. Med min familj räcker det bara till en macka åt mig.

Ett stycke helt, benfri fläskkarrré i bit

1-2 kvistar färsk rosmarin

Repad, färsk timjanIMG_4321

Skalet (bara det gula) från en citron

1 msk fänkålsfrö

3 Vitlöksklyftor

1 msk flingsalt

1 tsk grovmalen svartpeppar

Olivolja

IMG_4322
Vänd på steken när du ska skära åt andra hållet

Steksnöre

Det bästa är att göra iordning porchettan på kvällen, dagen innan den ska tillagas, så

Börja med att skära upp fläskkarrén så att du kan vika ut den och sedan rulla ihop den. Jag har försökt att illustrera på bilderna.

Lägg salt, peppar och fänkål i en mortel och stöt kryddorna grovt. Vik ut karrén och massera in de mortlade kryddorna. Hacka vitlöken fint och sprid ut den jämnt över köttet. Riv citronen och strö ut skalet samt de färska kryddorna över hela köttet. Rulla ihop steken och bind ihop den med steksnöre. Salta även på utsidan. Svep in porchettan i plastfolie och låt stå i kylen över natten.
Värm ugnen till 125 grader (man kan med fördel ta lägre temperatur, men då tar det mycket längre tid). Värm en stekpanna med lite olivolja. Fräs porchettan runt om och lägg den i en ugnsform. Stoppa in i ugnenIMG_4325
tills du har en innertemperatur på 75 grader. Det tar ungefär 3-4 timmar beroende på hur stor biten är. När det är en timme kvar, lite drygt, häller du en skvätt vitt vin eller vatten i formen. Detta kan du använda till en god sky senare.

Det gör inget om den blir klar fortare. Det är bara att ta ut och klä in i folie. Låt den ligga tills det är dags att äta. Då kan du värma på den i ugnen, men den är god att äta kall också.

Sila av skyn i en kastrull och värm den. Smaka av. Eventuellt kan den behöva spädas med lite vatten eller kanske ha lite mer salt. Låt den puttra ihop under några minuter.

Rosmarin- och vitlökspotatis

1 kg potatisIMG_4326

2 kvistar färsk rosmarin

1 hel vitlök

Olivolja

Salt

Sätt ugnen på 225 grader

Borsta färskpotatis (eller tvätta vinterpotatis)

Dela potatisen i mindre bitar. Lägg i vitlöksklyftor med skalet på. Repa i rosmarin och häll på en rejäl skvätt olivolja. Kör in i ugnenIMG_4329 tills du fått en fin färg på potatisen. Salta potatisen när den är färdig.

Spara resterna till enn god macka dagen efter


IMG_4330

 

 

 

 

 

 

 

IMG_4331

 

 

 

 

 

 

 

IMG_4332

 
 

 

IMG_4334

 

 

 

 

 

 

 

IMG_4336

 

 

 

 

 

 

 

IMG_4339

Annons

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s