Renköttbullar med sås på rödgul trumpetsvamp. Prästostgratinerat potatismos

Träffade min samekontakt igen och köpte 15 kg ren i en låda. Fantastiskt gott kött till ett bra pris, direkt från IMG_5207renägaren. Kan inte bli mycket bättre! Började vårens renköttsresa med att göra köttbullar på renfärs. Receptet använder jag alltid när jag gör köttbullar men kan också användas för att göra biffar. Receptet kommer från Pelle Johansson, som åtminstone då var köksmästare på Ulla Winbladh i Stockholm. Han stod och lagade dessa biffar på ICA Kvantum i Kungens kurva. Originalreceptet innehåller enbär men jag tog bort dessa när jag gjorde köttbullarna på ren då jag ville känna smaken av renkött. Enbär kan annars bli lite dominant. Jag brukar dock använda enbär till annat vilt i dessa köttbullar.

IMG_5194
Konsistensen ska vara som gröt när ströbrödet stått till sig

Köttbullar:

500 g renfärs (eller annat vilt)

1 ägg

3 st enbär (kan uteslutas)

1 msk svensk senap (jag brukar använda skånsk senap)

1 msk dijonsenap

1,5 tsk salt

2 tsk lökpulver (eller 1 msk riven lök)IMG_5199

2 krm svartpeppar

2 dl gräddmjölk (hälften grädde och hälften mjölk)

1 dl ströbröd

Smör att steka med

Mixa enbär, senap. salt lökpulver, peppar, gräddmjölk och ströbröd tills enbären är finfördelade. Använder du inte enbär behöver du inte mixa. Lät svälla i ca 10 minuter. Blanda under tiden ägget med färsen. Blanda ihop IMG_5198alltsammans och forma små köttbullar (eller biffar). Stek dem på medel till låg värme tills de har fin färg. Lägg övr dem i en form och stoppa in i ugnen på 100 grader.

Sås på rödgul trumpetsvamp:

3 dl torkade trumpetsvampar lagda i blöt. Här kan du givetvis använda annan svamp som soppar eller kantareller

1 dl vitt vin

3-4 dl gräddeIMG_5200

Salt och peppar

ev lite soja

Smör till stekning

Krama ur den blötlagda svampen och fräs den i smör tills den får lite färg. Ta i vinet och låt det nästan koka bort. Ta i grädden och låt det hela puttra tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar och ev lite soja.IMG_5202

Prästostgratinerat potatismos:

ca 1 kg skalad potatis

2 dl grädde

100 g smör

Salt och vitpeppar

Lite riven prästost (eller annan lagrad, god ost)IMG_5204

Koka potatisen tills den är mjuk. Häll av vattnet och pressa potatisen i en potatispress. Lägg tillbaka potatisen i kastrullen. Värm grädde och smör i en kastrull. Se upp så att det inte kokar över. Blanda i gräddsmöret i potatisen och smaka av med salt och peppar. Rör inte om för mycket då det kan bli för stabbigt. Fördela moset i små portionsformar eller i en större form. Riv över ost. Sätt på ugnen på högsta temperaturen och med grillfunktionen. Gratinera potatismoset tills osten smält och börjar få färg.

Ta i köttbullarna i såsen och låt de puttra ihop med såsen tills moset går färdigt Servera med en fräsch grönsallad IMG_5205och valfritt tillbehör som inlagd gurka, lingon osv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annons

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s