Baklängesstekning eller ”reversed searing” som de säger i USA

Detta är det ultimata sättet att steka sin köttbit på. Jag har hört om det och läst om det men aldrig testat själv. Det som är IMG_5253baklänges i det hela är att man låter köttet nå den innertemperatur man vill ha, innan man steker den i pannan eller på grillen. Oerhört användbart om man vill steka rejäla biffar och till många. I normala fall brukar man ju först steka sin köttbit och därefter låta den gå färdigt i ugnen. Nackdelen med detta är att köttet släpper ifrån sig en massa vätska när det går klart i ugnen. Dessutom är köttet fuktigt och ibland lite kallt när du lägger det i pannan (om du inte tagit fram det flera timmar i förväg).
Med baklängesstekning så är köttet varmt och torrt på ytan när du väl lägger det i stekpannan. Stekningen går fort och du får en fint karamelliserad yta på ett par minuter.IMG_5254

Sätt ugnen på 125 grader.

Som vanligt ska du se till att du får en välmarmorerad bit. Gärna hängmörad med fettkappan kvar om det är biff.

Skär upp de bitar du vill ha. Jag brukar skära det i ca 3 cm tjocka skivor.

Gnid in köttet i vitlök. Jag brukar pressa en vitlöksklyfta och gnida in köttet med vitlökspressen samt handen. När du gör baklängesstekning så räcker det med en klyfta till sex bitar.

Salta ganska ordentligt och peppra.

Lägg bitarna på ett galler. Sätt i en stektermometer i en köttbit och kör in ugnen.

Låt gå i ugnen till önskad ugnstemperatur. Jag brukar köra till 40-50 grader. Det tar ca 20-30 minuter. När det är färdigt tar du ut köttet och låter det ligga kvar på gallret tills du är redo att steka det. Ska du göra potatisklyftor eller pommes frites kan köttet vänta tills det är nästan klart. IMG_5257Stekningen går som sagt fort så det är bara att köra när potatisen är nästan klart. Servera med en bea eller aromsmör.

IMG_5258
De ser inte så kul ut när de kommer ur ugnen

IMG_5259

IMG_5262

IMG_5263

2 kommentarer Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s