Baklänges-entrecote med rostad färskpotatis och vitlöksmör

Jag skrev tidigare om baklängesstekning, och det är det absolut bästa sättet att steka kött. För att det ska bli meningsfulltIMG_5267 rekommenderar jag att köpa ditt kött i bit eftersom det inte är nödvändigt på tunna bitar. I svenska matvarubutiker är nästan alla uppskurna köttbitar 1-1,5 cm tjocka, vilket gör det väldigt svårt att få en fin färg på köttet. Antingen blir det rått eller grått på insidan. För att vara säker på att lyckas rekommenderar jag att skära bitar om 3-4 cm tjocka. Visst, det blir en rejäl köttbit, men å andra sidan kan man ju dela på en bit.

Baklänges-entrecote

En hel bit entrecote, ca 200-300 g per person

Salt

Peppar

Olja

Rostad färskpotatis

FärskpotatisIMG_5269

100 g smör

Olivolja

Vitlökssmör

150 g Smör

1 vitlöksklyfta

Sätt ugnen på 125 grader. Skär upp entrecoten i rejäla bitar om 3-4 cm. Salta ordentligt och peppra. Lägg köttbitarna på ett ugnsgaller. Jag har ett galler som passar i en plåtform. Det är bra IMG_5268att ha något under eftersom det droppar lite köttsaft under tillagningen. Sätt en köttermometer i en av bitarna och stoppa in i ugnen. Kör till en innertemperatur på 50 grader om du vill ha medium. (40 grader blir rare och 45 grader blir medium rare). Ta ut köttet och låt det vila.

Skölj och skrubba färskpotatisen. Om du vill att det ska gå fortare i ugnen så kokar du potatisen i ca 5 minuter. Lägg potatisen i en ugnsform och klicka på smör och häll på lite olivolja.

Ställ in i ugnen när köttet är klart. Höj temperaturen till 200 grader, gärna varmluft. Rör om då och då. Kör tills de fått fin färg och är mjuka. Salta och serveraIMG_5270

Medan potatisen går klar i ugnen blandar du smör med en pressad vitlöksklyfta. Lägg upp i en skål och låt stå i rumstemperatur tills allt är klart.

Salta ev lite till på köttet. Värm en gjutjärnspanna med lite olja. Använd inte smör, eftersom det bränns så lätt. Pannan ska vara ordentlig varm, oljan ska precis börja osa lite. Stek köttet i pannan, ca 1 minut på varje sida. Om biten är tjock, kan du gärna steka den på sidorna också en liten stund. Använd en stekpincett så går det bra.

Servera kött och potatis med en god grönsallad.

IMG_5272
På min bit hade jag en klick tryffelsmör istället för vitlökssmör
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s