Tomahawkentrecote med hasselbackspotatis och bearnaise

Blev så grymt sugen på att grilla, vilket jag i och för sig alltid blir i februari. Bland det godaste som finns att grilla är entrecote med ben, eller en tomahawk som de kallar den i USA. Till detta blev det en klassisk bearnaise och hasselbackspotatis.

En tomahawkentrecote är en entrecote med ben och den väger ca 1kg och tar lite tid att förbereda. Jag använde sous vide men det går att baklängessteka den som jag har beskrivit tidigare här på bloggen

Till 6 pers

2 tomahawkentrecote (2kg)

2 klyftor vitlök

Salt

Peppar

1 kg Amandinepotatis

Smör

Ströbröd

Salt

Bearnaisereceptet hittar du här

Köttet ska gå i sous vide i ca 3 timmar så börja i god tid. Ta fram köttet. Lägg en klyfta vitlök i en vitlökspress och pressa ut vitlöken över köttet. Gnugga in vitlöken ordentligt. Salta generöst, mer än du tror. Peppra ordentligt. Sätt igång sous vide-apparaten i ett vattenbad på 54 grader. Vakuumförpacka köttbitarna och lägg ner dem i vattenbadet. Låt gå i minst 2,5 timmar men inte längre än 4 timmar.

När det är en halvtimme kvar på köttet så kan du börja med bearnaisen. Det gör inget om den står och vilar under tiden som allt blir klart.

Skiva potatisen fint utan att sköra igenom den helt. Jag brukar lägga en tunn skärbräda framför potatisen så att kniven tar i den utan att gå hela vägen igenom. Jag skalade inte potatisen. Värm ugnen till 200 grader och lägg potatisen i en ugnsform. Lägg en klick smör på varje potatis och skjutsa in i ugnen. Den tar ca 30-45 min att bli klar och under tiden så öser du potatisen med det smälta smöret i formen. Lägg på en klick smör till ungefär halvvägs. När potatisen har fin färg så strör du lite ströbröd över varje potatis och öser med lite smör.

Ta ur köttet ur vatten badet och klappa det torrt med lite hushållspapper. Värm en grill till maxvärme eller en stekpanna. Grilla köttet hårt tills det får fin färg. Det kommer att brinna ordentligt på en gasolgrill men det gör inget. Grilla inte mer än ett par minuter på varje sida. Lägg upp köttet på en skärbräda och skiva det. Servera med en god grönsallad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s