Ravioli all’Uova con Tartufi – Jätteravioli med ägg och tryffel

Köpte hem färsk, svart tryffel för första gången. Det blev en mycket mild tryffel och nästa gång ska jag försöka få tag på vit tryffel.

Detta recept är något jag fantiserat om att göra länge, men den kommer nog att bli bättre med vit tryffel. Det var dock väldigt gott och man kan göra den utan tryffel. Det låter som det är lite mat, men två raviolis gjorde mig lagom mätt. Det var också ganska pyssligt men det är det värt.

Fyllning

250g ricotta

2 msk riven parmesan

2 msk hackad persilja

1 krm malen muskot (ta inte mer)

1/2 tsk salt

Lite nymald svartpeppar

4 äggulor (eller fler)

Pastadeg

100g durumvetemjöl

100g vetemjöl special

2 ägg

Sås

125 g smör

2 msk parmesan

1 liten färsk tryffel (helst vit)

Börja med fyllningen. Blanda ricotta, parmesan, persilja, salt, peppar och muskot. Fyll i en spritspåse med en sprits som är ca 1cm i diameter och ställ kallt tills vidare.

Börja med pastadegen. Lägg mjölet i en hög på ett bakbord eller en ren yta. Gör en grop i mitten och knäck äggen ner i gropen.

Vispa försiktigt ihop äggen med en gaffel och arbeta gradvis in mjölet från kanterna, först med gaffeln och sedan med fingrarna.

Fortsätt tills du har en deg som är fuktig men som inte kladdar. Forma degen till en boll.

Det blir mjöl över, men det är helt i sin ordning. Blir degen för torr kan du fukta händerna med lite vatten och knåda in det i degen. Degen är färdig när den är smidig och elastisk. Detta bör ta ca 8-10 min. Svep in degen i plastfolie och låt vila i rumstemperatur i minst 30 min men inte längre än 2 timmar

Gör iordning två plåtar genom att lägga ut två kökshanddukar på plåtarna med lite mjöl på.

Ta fram pastamaskinen och fäst den ordentligt mot köksbänken. Ställ in maskinens valsar på det största avståndet.

Ta fram degen och dela den i 4 delar. Mjöla dem lite lätt och platta till en bit till en oval skiva lägg tillbaks de andra under plastfolien. Kör biten genom pasta maskinen. Mjöla degen lite om den klibbar eller går sönder. Vik degen tre gånger efter varje gång.

Upprepa 5-6 gånger. Minska valsavståndet med ett steg. Kör degen genom valsarna. Vik inte degen.

Fortsätt att köra degen genom maskinen och minska valsavståndet med ett steg varje gång, tills degen blir tunn. Kör inte på det allra minsta avståndet till denna rätt.

Gör likadant med övriga degbitar. Lägg de utkavlade degbitarna på de mjölade handdukarna. Se till så att de inte ligger intill varandra. Låt dem torka i ungefär 20 min, eller tills de är fasta men ändå böjliga.

Skär dem i lagom stora remsor, 10 x 20 cm. Täck alla remsor med en kökshandduk utom en. Vik den på mitten försiktigt och vik upp den igen.

Spritsa ut en ring av smeten men lämna en kant på 1 cm i ytterkant. Vik över och tryck ihop pastans kanter ordentligt med en gaffel. Gör på samma sätt med resten av degen.

Fyll en stor kastrull till tre fjärdedelar med vatten. Koka upp vattnet och salta ordentligt. Det ska var lika salt som medelhavet. Lägg försiktigt i raviolipaketen och låt koka i 3 min. Ta upp raviolipaketen med hålslev och låt dem rinna av ordentligt.

Bryn smöret i en kastrull i ca 3 min.

Lägg upp raviolipaketen på tallrikar. Klappa dem försiktigt torra med lite hushållspapper. Häll det brynta smöret över och riv över parmesan. Hyvla eller riv tryffel över. Servera genast

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s