Den perfekta, frasiga, helstekta potatisen

Äntligen! Nu har jag lärt mig hur man får till den perfekta, helstekta potatisen med ett frasigt yttre och ett krämigt IMG_5124inre. Funkar till det mesta, söndagssteken, kalkonen, köttbiten osv. Idag åt vi den med porchetta, du hittar receptet här.

Skala så många potatisar du behöver. Jag brukar räkna med 3 st per person och tänk på att de krymper något under tillagningen. De blir väldigt goda, så ta med några extra. I detta recept använda jag ankfett, men det går utmärkt med en blandning av smör och olivolja också. Ankfett ger en något frasigare yta, men ger ingen smak som olivolja och smör.

IMG_5125
När de ser ut så här är de färdigskakade

12-20 små potatisar

2 dl ankfett (eller 1 dl olivolja och 100 g smör)

Om du vill:

Ett par kvistar rosmarin

6 hela vitlöksklyftor med skalet kvar

Salt

Sätt på ugnen på 200 grader. Skala potatisen. Större potatisar kan du dela i halvor. Lägg potatisen i en kastrull med vatten. Salta med ca 1 msk salt. Koka upp vattnet och låt IMG_5126potatisen koka i ca 5 minuter. Den ska bara bli mjuk på ytan. Nu kommer tricket som gör den extra frasig. Häll av potatisen i ett durkslag, gärna ett i metall. Skaka potatisen så att den blir ruggad på ytan. Lägg över  potatisen i en ugnsform. Klicka över ankfett eller olivolja och smörkluttar. Lägg i rosmarin och vitlök om du vill ha det. Använd händerna och blanda runt allt. Släng in i ugnen. Rör om ofta och skaka formen då och då. Låt potatisen baka i ca 45 minuter, eller tills den har en fin gyllenbrun färg runt om. Ta ur potatisen, skaka om och salta. Servera genast.

 

IMG_5123

 

 

 

 

 

 

IMG_5129

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s