Suovasskav med mandelpotatismos

Hittar du souvas i frysdisken så ska du köpa det! Ta hem och släng i frysen och spara till ett bra tillfälle. Souvas är IMG_5109torrsaltad och kallrökt renstek och smakar himmelskt! Det brukar ibland finnas platta förpackningar med redan skuren souvasskav men det är inte samma sak som originalet. Det ska vara en hel, vakuumförpackad bit. De två bitar jag använde här köpte jag under senaste fjällsemestern.

500-700 g souvas

Smör att steka med

2 gula lökar

ca 1 liter rensade kantareller (eller annan god svamp från skogen)

ca 3 dl viltfond (antingen hemkokt eller från koncentrat)IMG_5110

4 dl grädde

1 msk messmör

1 tsk torkad timjan

5 enbär

Salt och peppar

Mandelpotatismos

IMG_5112
Givetvis inmundigas en Norrlands Guld vid tillagning

600 g mandelpotatis

2 dl grädde

50 g smör

Salt och vitpeppar

Börja med att skiva rensteken så tunt du kan. Det går lättare om den är lite halvfryst och du behöver en vass kniv. När du är klar lägger du köttet åt sidan.

Ta en stor gryta och stek kantarellerna i lite olivolja och smör. När de börjar få färg så sänker du temperaturen och IMG_5113fortsätter bryna. Hacka löken och släng i den med kantarellerna. När löken börjar få färg tar du upp lök och svamp ur grytan och lägger i en skål. Ta i lite nytt smör i grytan och höj värmen. Fräs renköttet i två omgångar (annars sänks temperaturen och köttet blir kokt). När du är klar med sista omgången kött så tar du i svamp, lök och köttet som är stekt. Ta i fond, grädde, messmör, timjan och lätt krossade enbär. Koka upp och låt det puttra medan du väntar på att potatisen ska koka klart.

När potatisen är klar häller du av vattnet och smälter smöret i en kastrull tillsammans med grädden. Pressa elelr mosa potatisen och blanda med gräddsmöret. Smaka av med salt och vitpeppar.IMG_5114

Smaka av ditt souvasskav och salta och peppra efter smak. Servera gärna med rårörda lingon.

 

 

IMG_5115

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s