Gryta vin chaud med älg och vitlök

Originalet till detta recept kommer från Arla och jag har lagat det i nästan 15 år. Väldigt enkelt och sjukt gott. ”Vin IMG_4926chaud” betyder varmt vin på franska och är deras variant på glögg, därför innehåller grytan kanel, nejlika och apelsin. Det kan låta som en knepig blandning, men jag lovar att det blir helt otroligt gott. Jag använder älg i detta recept, men det går lika bra med högrev.

600 g älgkött eller nötkött

Smör till stekning

2 hackade vitlöksklyftor

IMG_4919
Sista omgången med vitlök

1 krm svartpeppar

1 tsk kanel

1 krm mald malen kryddnejlika

3 st lagerblad

2 dl rödvin

2 msk konc viltfond

1 msk kinesisk soja

Rivet skal från 14 apelsinIMG_4925

1 msk vetemjöl

2 dl vispgrädde

Skär köttet i bitar. Bryn det i omgångar i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta. Fräs vitlök med den sista omgången kött. Ta i en skvätt vin i stekpannan så att du kokar loss allt gott som fastnar där. Ta i skvätten vin i grytan. Krydda med peppar, kanel, kryddnejlika och lagerblad. Häll på vin, viltfond och soja. Låt grytan koka minst 1 tim tills köttet känns mört. Grytan kan gärna puttra i ett par IMG_4927timmar. Strimla eller riv apelsinskalet. Vispa ut mjölet i lite av grädden grädden (tar du all grädde blir det gärna klumpigt). Rör ner apelsinskal och all grädde. Låt grytan koka ytterligare några min. Servera med kokt potatis och och en härlig grönsallad. Servera gärna ett gott bröd till som man kan använda för att suga upp såsen, alternativt en sked. Tro mig, du kommer att vilja äta såsen med sked.

 

IMG_4921
Bara lite sugen på köttrenset


 

 

 

IMG_4924
Det här är vad han väntar på

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s