Pulled pork på riktigt

Visst är det gott att göra pulled pork i en gryta i ugnen men tillfredsställelsen av att göra det på riktigt är något helt annat. Smaken är också annorlunda eftersom du kan variera träsorterna du röker med. Jag hade ingen hickory hemma så jag använde körsbärs- och äppelträ, vilket ger en mild röksmak. Att göra pulled pork från grunden är ett heldagsprojekt. Beroende på vilken sorts rök du har påverkar hur närvarande du måste vara. Jag har en Weber mountain smoker av typen bullet smoker. Den går på kol och kräver att man tittar till den någon gång i timmen. En elektrisk rök kräver ingen övervakning men är kanske lite tråkigare. Att röka med en bullet smoker är ett hantverk. När du har kört några gånger så lär du dig hur du ska göra. Man reglerar temperaturen med ventilerna uppe och nere, precis som en vanlig klotgrill men det tar en stund innan temperaturen ändrar sig.


Börja med att tända röken. Om du ska servera middag vid 17-tiden rekommenderar jag att börja vid 10-tiden. Det beror givetvis på hur mycket kött du ska använda. I detta recept använde jag 1,7 kg fläskkarré och började röka vid 12-tiden. Använd en skorstenständare till kolen. Använd INTE tändvätska. Ordna kolen i botten på röken så att du lämnar en tom plats i mitten för att hälla i den glödande kolen från skorstenständaren. Då kan den tända kolen sakta antända den otända kolen under rökningen så att du slipper fylla på med kol under själva rökningen.Medan kolen tänds i skorstenständaren så kan du blanda till din rub. Jonas Cramby har en utmärkt kokbok där man kan hitta grunden för en bra rub, Texas BBQ. När du ändå blandar till en så kan du göra en stor sats och spara. Köp en behållare och spara i skafferiet. Denna går lika bra att använda till ribs.


Rub:

1dl paprikapulver

1/2 dl salt

1/2 dl mörkt muscovadosocker

1-2 msk chilipulver

1 msk vitlökspulver

1 msk lökpulver

1 msk spiskummin

1 tsk nymald svartpeppar

1 tsk chiliflakes

Lägg allt i en mixer och kör tills allt är finfördelat. Detta gör att det blandar sig bra och så att du kan hälla det ur en ströare.

Ta fram karrén ur kylen och torka av den med hushållspapper. Strö över din rub och klappa försiktigt in den. Ta rikligt.


Gå tillbaka till röken och häll i den heta kolen i den tomma platsen i mitten på botten av röken. Montera ihop röken och fyll karet med vatten. Sätt på locket och låt alla spjäll vara helt öppna. Lägg på några träbitar på kolen och avvakta tills tenperaturen är 125 grader.

Lägg på köttet och sätt i en elektrisk termometer.

Nu är det bara att vänta tills köttet är 68 grader. Då ska du svepa i det i folie, tillsammans med lite äppeljuice och vänta ytterligare tills innertemperaturen är 87-90 grader.


Under tiden kokar du ihop en god BBQ-sås.

1 hackad lök

2 hackade vitlöksklyftor

1 jalapeño, urkärnad och finhackad

1 msk olivolja

3 dl ketchup

1,25 dl mörkt muscovadosocker

1,25 dl äppelcidervinäger

0,75 dl äppeljuice

1,25 dl honung

1 msk Worcestershire sauce

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar

Lite sellerisalt (strunt i det om du inte har det)

1/2 tsk chiliflakes


Sautera (stek utan att det tar färg) lök, vitlök och jalapeño. Lägg i övriga ingredienser och låt puttra i ca 30 min. Låt svalna innan servering.


När köttet är klart lägger du över det i en form och drar isär det med två gafflar. Servera med cole slaw, sallad, hackad koriander, skivad avocado och såsen du nyss gjorde

Annons

6 kommentarer Lägg till

 1. trestjarnig skriver:

  Tack för boktipset, blev ett köp. Blir riktigt sugen på att köps en rök också. BBQ är riktigt gott!

  Gilla

  1. Björn Skölving skriver:

   Synd bara att det tar sån tid att laga

   Gilla

  2. Lasse skriver:

   Ja du Christian efter igår blev man grymt sugen på en rök
   Ser fantastiskt ut Björn !

   Gillad av 1 person

 2. trestjarnig skriver:

  Nu är en beställning på G. Samt ett GBS-galler, vad roliga grilltillbehör det finns numera.

  Visst tar det tid, men det är en del av hantverket. Eller hur Björn och Lasse!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s