Rigatoni all’Amatriciana (Rigatoni med tomater pancetta och chili)

Jag har en kokbok som heter ”Kokkonstens Italien”. Jag fick den av min mamma för flera år sedan och det är riktigt bra italienskaIMG_3368 recept i den. Jag återkommer ofta till dessa recept, framförallt på sommaren. Fördelen med italiensk pasta är att de ofta kräver få ingredienser, går fort att laga och framförallt blir gott.

Att det blev denna berodde på tidsbrist och att jag hade alla ingredienser hemma. I höstas köpte jag en stor bit pancetta på torget är i Sundsvall. Jag delade upp den i mindre bitar, vakuumförpackade och frös in för att ha till någon annan dag. Nåväl, till receptet.

125 g guanciale eller pancetta 

Lite olivolja att steka med

1 hackad gul lök
IMG_3357

2 hackade vitlöksklyftor

1 burk hela tomater

1 smulad peperoncino (eller ca 1 krm chiliflakes)

Salt efter smak

500g pasta typ rigatoni eller bucatini

5o g riven pecorino (fårost som påminner om parmesan)

Strimla eller hacka pancetta (eller guanciale) fint. Fräs den i ett par matskedar olivolja på medelstark värme. Finhacka lök och vitlök. När köttet börjar få färg lägger du i lök och vitlök och sänker värmen. Smula i chili och låt det hela fräsa tills löken börjar bli
IMG_3359 genomskinlig utan att ta för mycket färg. Rör om ofta. Ta i tomaterna och dela tomaterna med en stekspade. Ta i lite vatten om det ser torrt ut. Låt det hela puttra i ca 20-25 minuter. Ta i mer vatten om det blir för torrt. Såsen ska vara ganska tjock men fortfarande vara en sås. Under tiden kokar du upp rikligt med vatten. Salta ordentligt. Det ska vara lika salt som medelhavet. Koka pastan enligt anvisningarna.

När pastan kokat klart för du över den med en hålslev till pannan. Rör om ordentligt så att allt blandas. Späd eventuellt med lite av
pasta vattnet om det ser torrt ut. Riv över pecorino och servera genast. Gärna med något gott bröd och ett mulligt rödvin.

 


IMG_3360 

 

 

 

IMG_3364

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s