Viltfond


IMG_3577

Om man har tillgång till ben från vilt eller nöt så ska man pröva att göra sin egen fond. Läs gärna på förpackningen till vanliga buljongtärningar någon gång så förstår du varför. Vad är t.ex. dinatriumguanylat för något? Nötköttextrakt låter inte heller så trevligt. I din egen fond vet du exakt vad som finns och det blir godare. Gör en stor sats och fördela i burkar och frys in så har du ett lager till goda såser och grytor framöver.

3-4 kg sågade ben av vilt (ca 3-5 cm långa)IMG_3581

1 kg grönsaker (jag använde rotselleri, palsternacka, morot, gul lök, purjolök och 2 klyftor vitlök) var dock lite försiktig med rotsellerimängden då den annars kan bli för dominant i smaken. 150 g räcker gott och väl.

1 dl tomatpuré

vatten

1 kryddpåse (30 vitpepparkorn, 2 tsk torkad rosmarin, 2 tsk rosmarin, 4 lagerblad) Använd en bit gastub som påse eller ta ett purjolöksblad och knyt ihop ändarna med steksnöreIMG_3582

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg benen i en långpanna och bryn dem i ca 45 minuter. Rör om var tionde minut. De ska bli ordentligt brynta utan att bli brända. Skär grönsakerna i mindre bitar (utom vitlöken). Tillsätt grönsakerna och tomatpurén. Rör om ordentligt och bryn i ytterligare 10-15 minuter. Lägg ben och grönsaker i en stor kastrull. Häll på ca 1 liter vatten i långpannan och sätt tillbaka den i ugnen. Koka ur pannan med vattnet och häll det över benen i kastrullen. Fyll p med vatten så att det täcker ben och grönsaker helt. Låt det hela koka upp och skumma av. Lägg i din kryddpåse och låt fonden sjuda på svag värme, utan lock i 6 timmar. Skumma av då och då. Ju bättre du är på att skumma desto klarare blir det färdiga resultatet. Fyll på med vatten om det behövs. Ben och grönsaker ska vara täckta. När det gått 6 timmar så tar du ur grönsaker och ben. Sila fonden och låt den reducera till önskad koncentration. Jag brukar inte salta på fonden IMG_3578så därför kan det vara svårt att smaka av och bedöma när den är klar. Salta lite lätt i fonden du tar i en sked för att smaka av så är det lättare att bedöma. Med det här receptet så bör du få ut ca 2 liter färdig fond. Man kan givetvis koncentrera ner den ytterligare om man vill.

Om du har ytterligare ben så kan du göra om alltihopa, men låta dem koka i fonden på samma sätt, så får du en superfond!

 

 

IMG_3579

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3584

 

 

 

 

 

 

IMG_3585

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s