Raggmunk med stekt fläsk och lingon – En svensk klassiker

Ikväll blev det raggmunk med fläsk. Detta har blivit hela familjens favorit (utom möjligen minstingen men han är high maintenance).
raggmunk2Tack vare raggmunk har jag lärt mig uppskatta lingonsylt, som jag hade svårt för tidigare, men som är oumbärligt för denna rätt. Det salta från fläsket, den milda raggmunken och det söt-syrliga från lingonsylten är en helt fantastisk kombo.

Jag brukar göra en rejäl sats, eftersom det går åt, och så är vi 6 pers i familjen.

Raggmunkar

3 dl vetemjöl

6 dl mjölk

2 ägg

1 tsk salt

10-14 råa potatisar

smör till stekning

Rimmat sidfläsk, beräkna 100 gram per person

Blanda ihop mjöl och salt och hälften av mjölken. Vispa i hop till en slät smet och blanda i resten av mjölken. Vispa sist i äggen. Skala och riv potatisen grovt. Krama ur lite av vattnet ur den rivna potatisen och blanda i smeten.

Beräkna 2 dl smet per raggmunk. Smält smör i en panna, drar ner värmen något och stek raggmunken på båda sidor. Det är lite knepikt eftersom dden gärna går sönder om man inte steker den tillräckligt, men efter ett par stycken brukar jag få koll på det. Samtidigt brukar jag steka sidfläsket. Håll de färdiga raggmunkarna varma i ugnen. Servera genast med lingonsylt eller rårörda lingon. Jag föreslår mjölk som måltidsdryckRaggmunk

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s