Hot n´smokey Ardbeg ribs, baked potatoes and cole slaw

Varje år vid den här tiden så lagar jag ribs. Det är nu som man börjar bli trött på vintermat, som älg och grytor. Solen är framme längre och man börjar få en försmak av våren. Denna gång körde jag fritt och hittade på en rub och an BBQ sås till glaceringen.
Ribs1

Jag brukar koka mina spjäll i vanliga fall, så att de är helt klara när det är dags att glacera dom. Nu bakade jag dem i ugnen istället med en rub. Tar lite längre tid men blir mycket godare. Jag hoppas att jag kommer ihåg mitt recept, men det går att improvisera fritt med rubs och BBQ såser. Våga testa smaker som kan passa ihop som ingefära, hoisinsås, apelsinjuice osv

För min familj på 6 pers köper jag två stora förpackningar med tunna revebenspjäll.

Rub

1-2 msk chipotlechilipulver (blir ganska hett med två matskedar)

3 msk mörkt muscavadosocker

2 msk paprikapulver

2 msk vitlökspulver

2 msk salt

1 msk koriander (pulver)

Blanda ihop kryddorna och gnid in spjällen på båda sidorna. Ta två stora ark aluminiumfolie och vik dem dubbelt. Baka in spjällen i varsitt paket. Nu kan de ligga och marinera i några timmar om man vill. Jag hade inte tid för det så jag slängde in dem i ugnen direkt. Jag körde dom på 125 grader i 4 timmar. Man kan ta ut dem, öppna lite på folien och sticka med en gaffel. När köttet lossnar enkelt från benen är dom klara.

BBQ sås

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1/2 dl matolja

1/2 dl äppelcidervinäger

1/2 burk coca cola

1 dl mörkt muscavadosocker

1 dl ketchup

1/2 dl Worchester Shire sås

1/2 dl lönnsirap

1/2 dl kinesisk soja

2 msk Whisky

1 msk rökt paprikapulver

1 msk anchochilipulver

1 msk senapspulver (Colemans)

salt

peppar

Hacka löken och finhacka vitlöken. Fräs det i matoljan utan att det får färg. Tillsätt övriga ingredienser och låt det puttra i ca 30 min, eller tills den börjar bli tjock i konsistensen. Ställ åt sidan tills det är dags att använda den.

När spjällen är klara, ta ut dem ut ugnen och öppna upp folien. Sätt ugnen på högsta temperatur och slå på grillvärmen. Dela dem i mindre bitar och pensla på med BBQ såsen. Kör in dom i ugnen igen och håll ett öga på dem. När de börjar få färg är det dags att ta ut dom och vända på dom, pensla på andra sidan och tillbaka in i ugnen. Håll på så tills all BBQ sås är slut. 
Ribs

Baka potatisen i 200 grader i ca 1 timme. Kolla med en sticka om den är färdig.

Cole slaw

2 dl fint strimlad vitkål

1 riven morot

1/2 hackad lök

1 dl cremé fraiche

2 msk majonäs

1 tsk dijonsenap

en nypa socker

lite salt och peppar.

Riv moroten och blanda med vitkål och lök. Blanda i övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Servera den ganska omgående då den annars kan bli lite rinnig pga saltet som drar ur vätska ur kålen och moroten.

Annons

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s