Chuck burgers with smoky cheddar cheese, arugula and bacon jam


bild (9)

Ikväll kör vi all in för melodifestivalen och satsar på en maträtt som har samma känsla som tävlingen. Extravagant, dekadent, smakrik och underhållande.

Hamburgaren görs på hängmörat högrev som jag maler i matberedaren. Man kan mala den ganska grovt, men det är efter tycke och smak. Till detta ska vi förstås göra egna pommes på bakpotatis. Jag skalar inte potatisen eftersom det blir godare så. Jag bakar hamburgerbröden själv, återigen för att det blir så otroligt mycket godare och det är inte heller särskilt svårt att få till dem.

Till detta behöver du

Burgaren

ca 1 kg hängörat högrev

salt

peppar

1 msk dijonsenap

lite vatten

Bröden

2 1/2 dl mjölk

35 g jäst

6 dl vetemjöl

50 g smör

1/2 tsk salt

1/2 tsk strösocker

Förslag på topping

Ett uppvispat ägg och sedan något av följande:

Sesamfrön

Dillfrön

Vallmofrön

Fänkålsfrön

Kummin

Solroskärnor

Hackade nötter

Hackad rosmarin

Flingsalt

Baconsylt
IMG_1522IMG_1523

750 g bacon

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor

2 dl starkt kaffe

1,75 dl cidervinäger (eller balsamvinäger)

1,75 dl muscavadosocker

0,75 dl lönnsirap

För att bygga burgaren behövs

Rökt cheddar eller någon annan ost. Varför inte en mild grönmögelost som Cambozola

Ruccola (arugula) eller senapskål som det faktiskt heter på svenska

Servera med nyfriterade pommes frites

Börja med baconsylten eftersom den ska puttra i en till en och halv timme. Strimla bacon och fräs i en stor panna med höga kanter. Grovhacka löken och krossa vitrlöksklyftorna. När baconet börjar få lite färg är det dags att ta upp den. Lägg den på en talrik med hushållspapper i botten och låt rinna av. Häll bort fettet i pannan, men spara en matsked. Stek lök och vitlök i den återstående matskeden av baconfett tills den börjar bli genomskinlig, ca 5-6 minuter. Tillsätt kaffe, vinäger, socker och sirap och koka upp. Lägg i baconet i pannan och låt allt puttra i en till en och en halv timme tills det blir tjockt och nästan all vätska dunstat bort. Mixa sylten lätt med en stavmixer direkt i pannan. Häll upp den i en burk och låt svalna. Den håller i upp till 4 veckor i kylen. När det är dags att äta så kan man värma på den lite i en kastrull.

Nu är det dags att baka hamburgerbröd. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något. Tillsätt mjölken och kolla temperaturen, det ska vara runt 40 grader. Smula jästen i en bunke och lös den i smörmjölken. Tillsätt salt och socker och mjölet. Arbeta degen i maskin i ca 10 minuter. Forma degen till en rund boll och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Dela upp degen i 6-8 lika stora bitar och rundriv till små bullar. Att rundriva är lätt, sök på youtube för att se exempel på hur det går till.

Kavla bollarna så att de blir ca 1 cm tjocka och låt dem jäsa på en bakplåtspappersklädd plåt, under en duk i ca en timme.  Värm ugnen till 225 grader. Pensla bröden med ägg och strö över valfri topping. Sätt in bröden i ugnen och spraya lite vatten över dem. Grädda i ca 10 minuter till fin färg. Ta ut bröden och låt dem svalna på galler med en kökshandduk ovanpå.

När det är dags för burgaren så är det bara att skära köttet i mindre bitar och köra i en matberedare till önskad grovlek. Tillsätt några mattskedar vatten när du kör köttet. Blanda i senap, salt och peppar. Forma till hamburgare i önskad storlek och grilla, stek till önskad temperatur och färg. När du vänder på burgaren kan du lägga på osten så att den får smälta över köttet medan andra sidan steks klart

dela på hamburgerbröden. Lägg ruccola på en brödhalva, lägg på burgaren och toppa med baconsylt och den andra brödhalvan. Servera med pommes och njut!

bild (8)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s