Artisan bread

Detta recept är snarlikt de nattjästa frukostfrallorna som finns här på Bistro Björn men ger en limpa istället. Googlar man efter detta finns det nästan inga recept på svenska. Mitt recept kommer från en facebook-kock från USA och jag fick pausa hans film med receptet för att kunna skriva ner det.

Precis som med mina frallor ska denna deg inte knådas. Vatten, jäst, mjöl och salt ska bara blandas ihop. Jästiden är inte heller exakt. Jag har jäst detta bröd från 6-10 timmar i kylen och därefter 1-2 timmar utanför kylen med samma resultat. Vad gäller mjölet så använder jag Manitoba cream, men vetemjöl special funkar lika bra.

400g mjöl

3g färsk jäst eller två teskedar torrjäst

1 msk salt

300 ml vatten (behöver inte vara ljummet)

Gjutjärnsgryta med lock

Mät upp vatten i en bunke och blanda i jästen. Se till att jästen löser sig helt. Använder du torrjäst kan du låta den stå i ca 10 min. Ta i mjölet pö om pö och rör i det med en gaffel. Ta i saltet när halva mjölmängden är i.

Nu kan du låta det jäsa i rumstemperatur i upp till 6 timmar, men jag brukar sätta den här degen på morgonen eller på kvällen och ställer in den direkt i kylen.

Låt degen jäsa i kylen i 6-10 timmar. Hellre längre än kortare.

Mjöla en ren yta och ta ur degen med en slickepott. Degen ska vara ganska kladdig. Mjöla lite på toppen. Vik degen en gång och rulla sedan ihop den försiktigt. Mjöla igen och upprepa.

Forma nu degen till en spänd boll genom att vika in den på undersidan. Googla ”rundriva” så fattar du vad jag menar.

Lägg en bakduk i bunken och mjöla lite. Lägg ner degbollen, strö lite mjöl ovanpå och vik in sidorna på bakduken. Låt degen jäsa i 1-2 timmar.

Sätt på ugnen på 250 grader och ställ in en gjutjärnsgryta med lock. Låt den stå och bli varm medan brödet jäser.

När degen jäst klart tar du ut grytan och tar av locket. Lägg försiktigt i brödet och snitta ett djupt kryss. Lägg på locket och ställ in i ugnen. Sänk temperaturen till 225 grader. Låt baka i ca 30 min. Öppna inte locket under tiden!

Efter 30 min tar du bort locket och låter brödet grädda utan lock i 5-15 minuter så du får en fin färg.

Låt brödet svalna på galler. Ät!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s