Brooklyn style pepperoni pizza

”Tjockpizza” eller panpizza är egentligen något annat än en vanlig pizza. Mer som en foccacia men ändå väldigt god. Enligt originalreceptet så byggs pizzan tvärtom mot en vanlig pizza. Köttpålägget läggs på först, följt av osten och sist tomatsåsen. Resultatet blir väldigt gott och mättande och det är enklare att slänga in en långpanna än att baka enskilda pizzor åt var och en.

Börja med degen eftersom den ska jäsa i två timmar.

600g mjöl

10g torrjäst

18g salt

440g ljummet vatten

2 tsk olivolja

Ta fram en hushållsassistent om du inte vill knåda för hand. Mät upp mjöl och lägg i bunken. Blanda torrjästen med det ljumma vattnet. Starta assistenten och ta i jästvattnet. Låt gå i ett par minuter och ta i saltet. Låt assistenten gå i ytterligare 8 minuter.

Ta fram en bunke och ta i olivolja. Ta ur degen ur hushållsassistenten. Den är väldigt kladdig så ta gärna lite olivolja på fingrarna. Forma degen till en boll genom att spänna den och dra in degen mot baksidan av bollen. Lägg degen i bunken och täck med plastfolie. Låt jäsa till dubbel storlek eller ca två timmar.

Gör tomatsåsen

2 tsk olivolja

3 pressade vitlöksklyftor

2 tsk torkad oregano

1 tsk vitlökspulver

1 tsk lökpulver

En nypa chiliflakes

1 tsk socker

2 burkar krossade tomater

Salt efter smak

Ta i olivoljan i en kastrull och sätt den på medelvärme. Ta i alla kryddorna och den pressade vitlöken och fräs i 30 sek. Ta i tomaterna. Ta gärna lite vatten i burkarna så du får ut allt. Låt puttra i 30 min. Smaka av med salt

När degen jäst i två timmar är det dags att sätta på ugnen på högsta värmen.

Ta fram en långpanna och smörj den med 2 msk olivolja. Ta degen ur bunken och lägg i pannan. Vänd på degen så att olivolja kommer på båda sidorna. Använd degen för att sprida ut olivoljan. Dra/ tryck ut degen försiktigt. När du har ca 1/3 del kvar till kanterna så låter du degen vila i 30 min med en bakduk över.

Under tiden du låter degen vila kan du förbereda ost och pålägg

500g mild cheddarost

Pepperonikorv (eller vad du nu vill ha)

Skär osten i 1x1cm tärningar

När degen vilat i 30 min så trycker du ut den så att den når kanterna i långpannan. Fördela pepperonin (eller det du vill ha) på degen. Fördela den tärnade osten ovanpå. Osten ska komma ut mot kanterna. Lägg på tomatsåsen i långa strängar över alltihopa. Baka i ugnen i 15-20 min.

Ta ur pizzan ur formen med en stekspade och skär upp den i fyrkanter. Servera direkt!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s