Västerbottendrömmar med pepparrotshummus. Kalvbiff med tryffelbearnaise och rostad färskpotatis. Frusen cheesecake med jordgubbar

Vi hade grannarna över på middag igår och i förrgår fick jag en fjärdedels rödkullakalv. För andra året i rad så köper jag kalvkött från IMG_2395Enånger. Rasen är rödkulla och kalven är uppfödd på foder från gården. Kravmärkt, ekologiskt och jävligt god…

Till förrätt, eller snarare snacks, gjorde jag kakor på västerbottenost som man dippade i en hummus, smaksatt med pepparrot. Receptet hittade jag i Lantliv Mat och Vin. Mycket gott, men kanske något mäktigt. Varmrätten blev förstås kalvbiff och till det blev det en bearnaise smaksatt med tryffelolja. Min fru gjorde en fantastisk efterrätt, en frusen cheesecake som är som glass. Börja med efterrätten eftersom den ska stå i frysen några timmar innan servering

Frusen cheesecake med jordgubbar

10 krossade digestivekex

Lite smör

1 burk créme fraicheIMG_2419

2 äggulor

1 tsk vaniljsocker

Rivet skal av en citron och saften

1 dl socker

1,5 dl vispad grädde

2 vispade äggvitor

Kör digestivekex och smör i en matberedare så att det blandas. Tryck ut smulorna i en botten på en springform.

Rör ihop créme fraiche, socker, vaniljsocker och äggulor. Blanda ner den vispade grädden. Till sist sätter du till de vispade äggvitorna. Häll i smeten i springformen och ställ in i frysen i 3-4 timmar.

Servera med skivade jordgubbar!

 

VästerbottendrömmarIMG_2396

150 g smör

2 dl vetemjöl

ca 80 g finriven västerbottensost

1 kvist finhackad rosmarin

1 tsk flingsalt

Lite svartpeppar

 

PepparrotshummusIMG_2404

400g kikärter ( 1 burk)

2 msk naturell yoghurt

2 msk god olivolja

1 tsk flingsalt

Svartpeppar

3-4 msk riven pepparrot (färsk eller på tub/burk)

3 msk hackad persilja

 

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg smör, vetemjöl och västerbottensost i en matberedare och kör tills degen blandar sig. Hacka rosmarinen och ta i den tillsammans med salt och peppar. När allt har blandat sig så ska du dela degen i 30-40 småbitar. Ta lite mjöl på fingrarna och rulla bitarna till små bollar och lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Tryck till varje bit så att det blir en lite kaka. De flyter ut något när de gräddas. Grädda drömmarna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills de fått en fin färg. Ta ut, och låt dem svalna.

Under tiden blandar du snabbt ihop pepparrotshummusen. Spola av kikärterna i en sil under kallt vatten. Lägg ihop alla ingredienser och mixa med en mixerstav tills du har en slät pasta. Ta i lite mer olivolja och salt om det behövs. IMG_2413

Kalvbiff 

Kalvbiff

Salt och peppar

Smör till stekning

Ta fram köttet minst en timme innan du ska tillaga den. Salta på båda sidorna och låt den ligga tills det är dags att steka. Tänk på att inte lägga i för mycket kött i pannan när du steker. Köttet kyler pannan och om temperaturen sänks för mycket så blir köttet kokt. Ös köttet med smöret i pannan när du steker. Lägg upp i en form och håll det varmt i ca 50 grader.

Tryffelbearnaise IMG_2405

Mitt recept hittar du här Bearnaise

Tillsätt lite tryffelolja innan servering

Rostad färskpotatis

Ca 1 kg färskpotatis

Olivolja

En kvist färsk dragon

En matsked flytande honung

1 tsk tryffeloljaIMG_2412

Flingsalt

Tvätta potatisen och lägg den i en ugnsform. Blanda runt potatisen med olivolja. Rosta i 200 grader i ca 30-40 minuter. När potatisen har fin färg så tar du ut den. Salta, ringla över honung och tryffelolja. Riv i dragonbladen från kvisten. Blanda runt alltsammans och servera genast!

 IMG_2415
 

 

 

 

 

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s