spaghetti med vitlök, chili och sardeller. Fattigmansparmesan

Otroligt enkel pastarätt som funkar perfekt på sommaren! Sardellerna ger en smak av medelhav, chilin lite hetta och citronen en IMG_2317fräschör. Fattigmansparmesan är ett gott alternativ till riktig parmesan och består av stekta brödsmulor.

Fattigmansparmesan

1/2 limpa av ett ljust bröd, gärna ett surdegsbröd

1 finhackad vitlöksklyfta

ca 2 msk finhackad persilja

Olivolja och smör

Salt och pepparIMG_2320

Pastan

500 g spaghetti

2 torkade peperoncino eller 1 tsk chili flakes

6 sardeller

2-3 klyftor vitlök

Citronsaft från en citron

OlivoljaIMG_2321

 

Kör brödet i en matberedare så att du får smulor. Stek smulorna i smör och olivolja. Sätt till vitlök och persilja när smulorna börjar ta färg. När smulorna är krispiga så häller du upp dem på en tallrik med lite hushållspapper i botten.

Koka spaghettin i rikligt med vatten. Vattnet ska vara lika salt som medelhavet när man kokar pasta. Skiva vitlöken så fint du kan. När pastan nästan kokat klart värmer du en stekpanna med ca en halv deciliter olivolja. Lägg i sardellfiléerna och låt dem smälta. Det sprätter våldsamt när man gör detta. Smula i peperoncino (eller ta i chili flakes) och lägg i vitlöken. Sänk temperaturen så inte vitlöken bränns. När vitlöken precis börjar få färg så pressar du i citronsaften. Häll av pastavattnet (spara lite av vattnet) och lägg i pastan i pannan. Vänd runt pastan och späd med lite av pastavattnet. Vänd ner IMG_2319fattigmansparmesan och servera genast. Bjud lite extra av fattigmansparmesanen till bords
 

 

 

 

 

 

IMG_2322
Jag glömde persiljan…

 

 

Annons

2 kommentarer Lägg till

 1. Henrik skriver:

  Kommer att testats!

  Gilla

  1. Björn Skölving skriver:

   Perfekt på sommaren!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s