Enrisrökt lammbog med prästens rotfruktsgratäng och grönsallad

Fick en rök av frugan när jag fyllde år i våras. Hittills har jag bara kört baby back ribs i den men nu när jag är ledig tänkte jag testa IMG_4272att röka fisk och kött. I lördags rökte jag en laxsida med körsbärsträ och enris och det blev otroligt gott. Grannen har en rådjursbog som han vill att jag ska röka men för att lära mig så testade jag på en lammbog som jag hade i frysen. Efter att den tinat fick den ligga i saltlag i tre dygn. Nästa gång tänker jag dock torrsalta och vakuumförpacka den då det annars blir svårt att förvara i kylen. Det är lite trixigt att få in en form med tre liter saltlag och en köttbit i kylen.

1 lammbog (putsad från fett)

10% saltlag (100g jodfritt salt per liter vatten) Det är viktigt med jodfritt salt, annars blir det beskt. Man kan använda nitritsalt så håller den längre

DAG 1

Lös upp saltet i vatten. Vill man vara noga och är rädd för bakterier så koka vattnet med saltet, men det måste vara svalt när du IMG_4271lägger i köttet. Saltlagen ska täcka köttet helt. Jag behövde 3 liter saltlag till 1,5 kg lammbog. Använd en stor form eller allra helst stora plastpåsar som du knyter ihop.

Låt köttet ligga i saltlag i minst tre dygn. Jag läste någonstans att saltet tränger in 1 cm per dygn i köttet.

DAG 3-4

Tänd röken och låt den komma upp till 90 grader. Släng i färskt enris och rök köttet. Innertemperaturen på köttet ska upp till 74 grader. Det tog ca 4 timmar för mig

Låt den svalna innan du skär upp den. Jag skulle tro att det blir godare om man väntar till dagen efter, så att den får ligga till sig i IMG_4273kylen över natten.

Prästens rotsaksgratäng

5 vinterpotatisar

4 morötter

2 palsternackor

2 persiljerötter

1 klyfta vitlök

2 dl vispgrädde

Salt och pepparIMG_4274

Riven prästost

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva rotsakerna. Lägg dem i en form och salta och peppra. Pressa vitlöken i grädden och häll över rotsakerna. Blanda i den rivna osten. Gratinera i ugnen i ca 45-60 minuter.

Servera med en god sallad.

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s