Pizza ”No more lies”

Hittade ett recept i senaste Mat och Vänner som jag var tvungen att pröva. Mat och Vänner är för övrigt min favorit bland IMG_4262mattidningar. På denna pizza läggs en sorts bredbar salami, eller Nduja-smet, som får baka med i ugnen. Jag testade också ett nytt recept på pizzadeg som egentligen är en överjäst baguettedeg gjord på en ”poolish”. Både baguette och pizzadeg blev riktigt bra, men degen tar nästan ett dygn att förbereda så det kanske inte blir så ofta jag gör det. Pizza brukar man ju bli sugen på när man är lite dagen efter och då har man knappast stått och vispat ihop en poolish kvällen innan.

Pizzadeg (och baguette)

1 kg vetemjöl + 600 g vetemjöl

1 g färsk jäst (ja, det ska bara vara 1 g)

1 kg vatten

45 g havssaltIMG_4258

DAG 1 (på kvällen)

1. Gör poolishen genom att vispa ihop 1 kg vetemjöl, 1 g jäst och vattnet i en rymlig bunke till en pannkakssmetliknande konsistens. Ta den största du har eftersom poolishen kommer att dubblera i storlek.

2. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i rumstemperatur i 12-16 timmar

DAG 2

Efter 12-16 timmar ska poolishen förhoppningsvis ha dubblerat sig i storlek.

IMG_4260
När vitlöken ser ut så här, är det dags att ta ur chilin och hälla på tomaterna

Häll upp 600 g mjöl på ett bakbord och gör en urgröpning i mitten. Häll i poolishen och saltet och blanda och knåda degen tills den släpper från bordet. Forma degen till en boll och låt den vila under en bakduk i 30 minuter.

Ta bort ca 800 g av degen, mjöla den och lägg den i en bunke. Täck med en bakduk och låt jäsa i några timmar, tills du skall baka pizza. Av resten av degen formar du försiktigt tre baguetter. Lägg dem på en mjölad bakduk och vik upp duken mellan baguetterna så att de får stöd av varandra med bakduken emellan. Mjöla baguetterna och låt jäsa i 3-4 timmar till dubbel storlek.

Sätt in en baksten i ugnen om du har. Värm ugnen till 260 grader. Min ugn går bara till 250 men jag brukar sätta på både varmluft och grillelementet.

Snitta försiktigt baguetterna på längden (inte på tvären) men inte för djupt. Grädda baguetterna i mitten av ugnen i 20-25 minuter.

Låt de svalna på ett galler i minst 45 minuter. IMG_4261

Pizzafyllning (4 pizzor)

Pizzadegen från tidigare

ca 4 dl tomatsås

4 dl riven parmesan

2 gula lökar

16 små tomater, halverade

ca 320 g Nduja-smet

2 buffelmozzarellorIMG_4264

Färsk oregano

Ruccola

Tomatsåsen kan du göra enkelt eller komplicerat. Jag har tidigare skrivit om den komplicerade varianten så här kommer den enkla: 1 burk hela tomater, 2 vitlöksklyftor, 2 peperoncino (eller lite chili flakes), torkad oregano, en nypa socker, salt och peppar. Värm lite olivolja i en kastrull tillsammans med vitlök och chili. Ta ur peperoncino när vitlöken börjar få färg. Ta i tomaterna (täck med lock när du häller i, det sprätter). Låt det koka upp samtidigt som du mosar tomaterna med en träsked mot kastrullkanten. Ta i lite socker, torkad oregano, salt och peppar. Låt det puttra under lock i ca 30 minuter. Smaka av och krydda mer om det behövs.IMG_4266

Vitlöksolja

2 vitlöksklyftor

1/2 dl olivolja

Lite salt

Mixa olivolja och vitlök. Smaka av med salt

Nduja-smet

300g fläskfärsIMG_4267

100g malet späck (skär bort svålen innan du maler späcket)

1/2 dl rött vin

2 msk olivolja

2 rivna vitlöksklyftor

1 tsk mortlade fänkålsfrön

2 msk rökt paprikapulver

2-3 tsk chili flakes

2 tsk salt.IMG_4269

Mixa allt utom salt i en mixer. Tillsätt salt och fortsätt mixa tills saltet bundit samman smeten.

Sätt in en baksten i ugnen om du har en. Värm ugnen på högsta (grillelement och varmluft), den ska bli riktigt het. Kavla ut pizza degen till så många pizzor du vill ha. Se till att degen blir riktigt tunn. Blanda i lite riven parmesan i tomatsåsen och bre den på pizzabotten. Klicka ut nduja-smet i matskedsstora klickar. Ringla över vitlöksolja. Lägg ut tomater och strimlad lök. Avsluta med parmesan och bitar av mozzarella.

Grädda pizzan i 5-10 minuter, eller tills den fått en fin färg. Toppa med ruccola och färsk oregano och servera genast

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s