Tre sorters pizza

På påskdagen kändes pizza helt rätt. Eftersom vi bor i skogen är det meningslöst att hämta pizza på pizzerian i Matfors. Den blir kall.
IMG_1859Därför har jag investerat i en bra baksten och testat mig fram bland pizzadegar och tomatsåser. Jag gör olika tomatsås varje gång, beroende på vad jag har hemma. Enkelt kan man göra den på burktomat, två vitlöksklyftor och lite oregano. Idag presenterar jag den med lite mer drag i. Det som är viktigt är att den ska koka ihop i en halvtimme så att smakerna djupnar.

3 av fyra barn äter pizza men denna gång blev det bara 2/4. Den yngste (high maintenance) och den äldste fick pasta med tomatsås, alltså samma tomatsås som jag använder på pizzan. Därför blev den lite mer avancerad denna gång.

Men vi ska börja med degen:

1/2 paket jäst

3 dl ljummet vattenIMG_1860

1/2 dl olivolja

4 dl Ekologiskt vetemjöl special

3 dl durumvetemjöl

1 msk salt

1 tsk socker

Smula jästen i en bunke och lös den i vattnet. Tillsätt alla ingredienser och arbeta ihop degen så att den blir smidig utan att vara kladdig. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om den känns torr. Arbeta degen i ca 15 minuter förIMG_1861 hand eller 10 minuter i maskin. Låst den jäsa under bakduk i ca 50 minuter. Denna deg räcker till två plåtar med pizza eller 4 runda portionspizzor

Sätt på ugnen på högsta temperaturen en timme innan pizzan ska in så att stenen blir varm.

Tomatsåsen

2 selleristjälkar

1 morot

1 gul lök

2 klyftor vitlökIMG_1862

1 burk hela tomater

1 smulad pepperoncino (eller lite chiliflakes)

ca 15 basilikablad

1/2 dl olivolja

En nypa socker

Salt och peppar

Grovhacka lök, morot och selleri. Skala vitlöksklyftorna. Lägg allt i en matberedare och kör så att det blir relativt finfördelat (det ska IMG_1863inte bli mos), du kan förstås finhacka alltihopa om du vill istället.

Värm olivoljan i en stor kastrull och fräs grönsakshacket i några minuter. När det har mjuknat, utan att ta färg tillsätter du tomater och smular i peperoncino och river i basilikabladen. Låt det puttra i minst en halvtimme. Dela tomaterna med en träsked och smaka av med salt, peppar och en nypa socker. Den här såsen funkar precis lika bra till pasta som till pizza.

Pizzafyllning 1 (barna)

Tomatsås

2 dl riven ost

150 g kokt skinka

1 mozzarella

Gröna oliver

Oregano

Kavla ut degen så att den passar din baksten eller en form. Bred ett tunt lager tomatsås över pizzan och bred ut riven ost. Fördela skinka och bryt mozzarellan i mindre bitar. Avsluta med gröna oliver.

Kör in pizzan i ugnen i ca 5-10 minuter. Ta ut den när den har fått fin färg. Ta ut den och strö över lite torkad oregano

Pizzafyllning 2 (frugan, vegetarisk)

Tomatsås

Riven ost

Mozzarella

5 färska sparrisknoppar

3 delade kronärtskockshjärtan (från burk)

5 delade små tomater

1 skivad champinjon

Lite pinjenötter

Ruccola

Oregano

Pizzafyllning 3 (min)

Några skivor stark salamiIMG_1867

Riven parmesan

Mozzarella

Ruccola

Oregano

Lägg på tomatsås och ost och låt pizzan gå klart i ugnen. När den är färdig lägger du på salamin och strör ruccola och torkad oregano över hela härligheten

 

 

 

 

 

 

Annons

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s