Lammstek från Bjers

Det här receptet har jag fått av min mamma. Jag har det på en tavla som hon har målat. Jag ska uppdatera med bilden vid tillfälle. IMG_1835Rätten är mycket god, med vitlök, rosmarin, timjan och mynta som gifter sig perfekt med lammet. Jag använder sällan mynta för att krydda kött, men det passar faktiskt väldigt bra till lamm.

1 Lammstek (helst svensk, ekologisk och med benet kvar)

ca 1 msk rosmarin

ca 1 msk timjan

ca 1 msk mynta

2-3 pressade vitlöksklyftor

1 morotIMG_1836

2 gula lökar

6 dl buljong

salt och peppar

Såsen

ca 5 dl stek


1 msk mjöl

En skvätt grädde

IMG_1838
Arvid var sous-chef

Sätt ugnen på 150 grader. Skär bort onödigt fett från steken och gnid in den i pressad vitlök. Salta och gnid in det i steken. Fördela övriga kryddor jämt över steken, klappa fast dem. Värm en stor panna med lite olivolja. Fräs steken försiktigt, så att kryddorna inte bränns. Den ska bara få lite färg. Klyfta löken och dela moroten i grova bitar. Lägg steken i en stor form och fördela lök och morot runt om. Slå i buljongen och ställ in steken i ugnen. Stek den tills den når en innertemperatur på ca 58 grader. Se till att termometern sticks in till benet. Tiden för detta beror förstås på storleken på köttbiten, men räkna med 1-2 timmar.

När köttet är klart så tar du ut det och sveper in det i smörpapper och låter det vila medan du gör såsen. Sila skyn, men spara morötter och lök. Häll skyn i en kastrull, tillsätt grädde och låt det bli varmt. Blanda smör och mjöl och lägg i det i såsen. Låt det puttra tills önskad smak och konsistens. Man kan tillsätta lite soja om man vill få lite mörkare färg. Varmhåll lök och morot i ugnen.

Skär upp köttet och servera med lök och morot och såsen. Vi brukar ha klyftpotatis till
 

IMG_1848

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_1849
Emil blev aldrig mätt

5 kommentarer Lägg till

 1. Clara skriver:

  Tack för fantastiska måltider! Arvid och Emil är lyriska när de pratar om dig och maten 😉

  Gilla

  1. Björn Skölving skriver:

   Tackar! Det hade aldrig gått utan Arvid

   Gilla

 2. Freddy skriver:

  Jag gillar din stekform. Var fick du tag i den? Grym mat lagar du med!

  Gilla

  1. Björn Skölving skriver:

   Tack! Har varit lite dålig att uppdatera på sistone. Formen är från Cervera. Mauviel tror jag den heter

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s