Gratinerad hummer med rödgul trumpetsvamp

IMG_3609
Sous chef Henrik fixar humrarna med lätthet

För första gången i mitt liv tillagade jag gratinerad hummer. Det blev otroligt gott, mycket tack vare rödgul trumpet svamp som jag plockade och torkade i höstas. Hummer är ju egentligen inte så märkvärdig i smaken (enligt mig), men ihop med gratineringen blev det väldigt gott. Hummern hade våra kompisar från Stockholm med sig som kylklampar till de färska anklåren som jag fick. Schyssta kylklampar kan man säga.

2 kokta humrar

En näve trumpetsvamp (blötlagd och klar att användas)

smör

1 msk konjak

IMG_3607
The crowd goes wild!

1/2 msk mjöl

1/2 msk smör

2 dl grädde

1 äggula

1 dl riven parmesan

Salt och peppar

Ev. extra riven ost till gratineringen

Dela varje hummer på längden med en vass kniv och krossa klorna lätt. Kan vara lite bökigt men det gick ganska lätt för oss. Dela svampen i mindre bitar och fräs den i lite smör. Tillsätt konjaken och ta av kastrullen från plattan.

IMG_3616

Fräs mjöl och smör i en kastrull och tillsätt grädden under vispning. Vispa ihop med äggulan. Var försiktig med värmen, det ska
inte koka. Riv osten och lägg det i kastrullen med grädde. Dra av det från plattan och låt osten smälta. Ta i svampen. Det ska vara en ganska tjock smet.

Ta ur stjärtarna ur hummer skalen och ta bort magen. Grovhacka hummerköttet och lägg tillbaka det i skalen. Toppa med ost och svampröran. Riv lite ost över det hela. Gratinera i ugnen under grillelementet tills det får en vacker färg. Servera!

IMG_3611

IMG_3618
Hipsterkockarna

IMG_3610

IMG_3620

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s