Choklad- och kastanjeterrin med apelsinkolasås och lättvispad grädde

Här kommer receptet som blivit en klassiker i vårt hushåll. Heeelt otroligt god och enkel. Det enda man måste göra IMG_5135vid servering är att koka ihop kolasåsen och vispa lite grädde. Receptet kommer från tidningen Mat & Vänner. Om du inte prenumererar än så börja nu.

Receptet räcker till en 15-16 pers men å andra sidan så kan du spara den ett tag i kylen och äta lite då och då när chokladsuget kommer.

Till detta behövs sötad kastanjepuré som kan vara lite svår att få tag på om man inte bor i en storstad. för er som läser detta och bor i Sundsvall så finns det på ICA Nacksta. I de flesta fall tror jag att man kan hitta det i delikatessbutiker.

IMG_5138

Terrinen

500 g mörk choklad 60-70%

200 g smör

500 g sötad kastanjepuré

1 dl valnötter

Apelsinkolasås

1 dl vispgräddeIMG_5141

1/2 dl socker

1 dl ljus sirap

75 g smör

Rivet eller strimlat skal från en ekologisk apelsin

Terrinen ska stå i kylen några timmar så jag rekommenderar att du gör den på förmiddagen den dag du ska servera den. Smält choklad och smör i ett vattenbad. Om du vill kan du rosta valnötterna i en torr panna men det är inte IMG_5142nödvändigt. När choklad och smör är smält tar du ur bunken ur vattenbadet och vispar i kastanjepurén med en elvisp tills det är en slät massa. Ta fram en form som rymmer 1 1/2 liter. Klä den invändigt med plastfolie. Häll i hälften av choklad-, och kastanjesmeten. Fördela valnötterna i en rad i mitten. Häll över det sista av smeten. Släta till med en slickepott. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i minst fyra timmar.

Vid servering tar du fram den och välter ut den på en skärbräda. Skär lagom stora portionsbitar och fördela på tallrikar.

Koka upp socker, sirap och smör tills det börjar få en kolalik färg. Riv i apelsinskalet. Vispa grädde lätt och servera IMG_5143allt till terrinen.

 

 

 

 

IMG_5147

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_5145

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s