Patty Melts med två sorters ost och chipotlemajonäs

Patties är detsamma som hamburgare, och ”melt” innebär helt enkelt att det serveras med smält ost. En klassisk patty melt har också IMG_1689stekt lök. Till bröd bör man använda vanligt rostbröd. Jag tänkte först använda ett levainbröd som jag köpte i Uppsala förra veckan, men det blir så krispigt när man steker det, så det skulle bli svårt att äta. För att lyckas med detta recept bör man ha två stekpannor på gång samtidigt. En för köttet och en för bröden.

Färsen kan varieras efter tycke och smak. Jag använde en del kalvfärs och en del älgfärs. Älgfärsen innehåller så lite fett att den lätt kan bli torr. Det bästa är att mala en fin bit högrev. Både för att det är en del fett, men också för att högrev är ett smakrikt kött. En patty melt kan man få på de flesta ölhak i USA och är en veritabel fettbomb, men det är mycket gott. Imorgon kommer jag med ett recept som är lite smalare…

Patties

500g färs (nöt, vilt eller vad du vill)
IMG_1687

2 tsk salt

1 tsk nymald svartpeppar

1 tsk Wocester Shiresås

1 msk dijonsenap

Gul lök

Smakrik Schweizisk ost

Grönmögel ostIMG_1694

Blanda samman allt och forma biffar som inte är alltför tjocka (ca 1 cm) och ungefär lika stora som det bröd du tänker använda.

Skiva 2 gula lökar och fräs dem i lite smör så att de mjuknar och får färg. Strö över en tsk socker så att löken karamelliseras något. Lägg löken på en tallrik tills vidare.

Stek pannbiffarna. När du vänder på dem så lägger du en liten hög med lök på varje bit och toppar med ett par skivor ost så att den täcks. Toppa med en skiva grönmögelost. Smält smör i den andra pannan och lägg i en skiva bröd och stek på låg värme. Lägg på två skivor ost på brödbiten. Lägg pannbiffen på brödet i stekpannan och avsluta med en till skiva bröd. Vänd på hela härligheten så att andra sidan steks också. Tryck till den lätt så att osten smälter. När den är klar kan du
IMG_1696lägga den i en ugnsform och hålla värmen i ugnen på ca 100 grader.

Chipotlemajonäs

1/2 dl créme fraiche

1/2 dl majonäs

3 msk chipotlepasta (finns i tacohyllan på ICA)

Lite chipotlepulver (mycket starkt, så var försiktig)

Salt

Blanda samman alltsammans och smaka av med salt. IMG_1691

När det är dags att servera så snittar du dina patty melts på tvärsen så att det blir två trekanster. Servera med en ruccolasallad och chipotlemajonäsen att doppa i. 


 

 

IMG_1695

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s