Ryggbiff bourgnignon med Västerbottengratinerad mandelpotatispuré

Eftersom det känns som höst här i Sundsvall så passar det med lite vintriga smaker. Att använda smaken från en god bouef IMG_4341bourgnignon-gryta som en sås till en god köttbit är en fantastisk idé (dock inte min). Just det här receptet kommer från en kokbok som heter ”Kombinera Mat och Vin”. Kan rekommenderas!

Såsen

2 schalottenlökar

1 liten morot

2 klyftor vitlök

35 g rökt sidfläsk

2 msk tomatpuré

5 dl stark oxbuljong (ta 1,5 tärning till 5 dl vatten)

1 tsk soya

3 dl rött vin

Ev. en nypa sockerIMG_4342

Nymald svartpeppar

Finhacka, lök, vitlök, morot och sidfläsk. Fräs alltsammans i lite smör i en rymlig kastrull. När det börjar få färg tar du i tomatpurén och fortsätter att fräsa en stund. Sänk temperaturen så bränns det inte vid. Det är dock viktigt att tomatpurén får lite färg. Ta i buljong, rött vin och soya. Låt det hela koka ihop, tills endast 3 dl återstår. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Låt den stå tills det är dags att servera. Då värmer du på den och slänger i en klick smör. Smöret gör att såsen blir blank och fin. Ev. kan man reda såsen med lite maizena utrört i kallt vatten, men jag tycker att den blir tjock tillräckligt. Smaka av om det behövs salt eller lite socker.

Ryggbiff med fettkappan kvar i rejäla bitar ( en per person)IMG_4343

Salt och peppar

Ta fram köttet i god tid, helst en timme innan du ska steka. Salta ordentligt och låt köttet vila tills det är dags. Värm olivolja i en tjockbottnad panna. Torka av köttet (saltet gör att lite vätska tränger fram). Peppra köttet. Stek köttet, ca 2 min per sida. Ta i en klick smör när du vänder på köttet. Beroende på hur tjocka bitar du har så kan det vara en bra idé att låta de gå en stund i ugnen. Jag brukar stoppa in dom i 50 grader tills jag är klar med tillbehören.

Tillbehör

150 g rökt sidfläsk

6 schalottenlökarIMG_4344

6 champinjoner

smör

Strimla sidfläsket. Skala och halvera schalottenlök. Dela champinjonerna. Fräs alltsamman i lite smör.

Västerbottengratinerad mandelpotatispuré

1 kg mandelpotatis

2,5 dl grädde

100 g smörIMG_4345

Ev. lite mjölk

Salt

Riven Västerbottensost

Skala och koka potatisen tills den är mjuk. Det gör inget om den går sönder (vilket mandelpotatis lätt gör). Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp grädden med smöret. Mosa potatisen och vispa i grädden/smöret. Det ska vara ganska löst så ta i lite mjölk om det är för tjockt. Smaka av med salt. Lägg purén i en ugnsform. Riv Västerbottensost över och gratinera i ugnen tills osten är gyllene.

IMG_4346
Och så en liten klick smör

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_4348

 

 

 

 

 

 

 

IMG_4349

 

 

 

 

 

 

 

IMG_4352

 

 

 

 

 

IMG_4351


Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s