Italiensk flankstek med prosciutto och paprika. Rosmarin- och vitlöksrostad potatis

Flankstek är en av de godaste köttbitarna man kan hitta enligt mig. Tyvärr så finns det sällan svensk flankstek i butiken här i Matfors. DeIMG_2016 envisas med att importera den från USA! Nu hittade jag i alla fall svensk och den kostar nästan hälften så mycket som den amerikanska. ICA har dock valt att kalla den för ”flappstek” vilket i och för sig är korrekt men få vet vad ”flappstek” är och det låter rätt fjantigt. Flankstek är perfekt att marinera och grilla och kan användas i tacos, eller ätas som den är. Eftersom den har väldigt kraftiga fibrer är det dock viktigt att man skär upp den tvärs mot fibrerna annars blir den ordentligt seg. Det är receptet görs i ugn och var ganska gott, som en jätterullad.

ca 500 g flankstek (flappstek)

Marinad

0,75 dl olivoljaIMG_2012

0,75 dl rödvinsvinäger

2 finhackade vitlöksklyftor

2 msk hackad persilja

Nymald svartpeppar

1 tsk salt

Lägg flanksteken på en skärbräda så att fibrerna löper framåt. Sätt en vass kniv i sidan och dela den försiktigt så att du kan vika ut den som en bok, som en fjärilskotlett. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg
marinad och kött i dubbla plastpåsar. Knyt ihop och låt marinera i kylen i två timmar.

Flanksteken

IMG_2014
Sixten och Sigge rostar paprikor

2 röda paprikor (rostade och skalade)

3 msk finhackad persilja

6-8 skivor prosciutto

En kruka färsk basilika

2 msk riven parmesan

Nymald svartpeppar

Steksnöre

När köttet marineras i kylen kan du rosta paprikorna. Antingen över öppen gaslåga om du har en gasspis eller genom att dela dem på längden, kärna ur dem och lägga dem med skinnsidan uppåt i en form under grillelementet i ugnen. Paprikans skal ska bli svart. När paprikorna är rostade lägger du dem i en plastpåse som knyts ihop. Låt dem ligga tills de svalnat. Skalet är sedan lätt att skrapa bort med en kniv. IMG_2015

Värm ugnen till 175 grader. Lägg köttet, utfläkt på en skärbräda. salta och peppra. Grovhacka paprikan och sprid ut den över köttet. Fördela prosciutto, basilikablad och persilja över paprikan. Riv över lite parmesan. Rulla ihop köttet till en stor rullad och bind ihop med steksnöre. Enklast är att klippa ut en 4-5 snörstumpar som du knyter ett och ett runt köttet. Lägg köttet i en ugnsform och häll över marinaden som är över i påsen. Jag fräste köttet i en panna för att få lite färg på det innan jag slängde in det i ugnen.

Häll en dl vatten i formen så att du lättare kan ösa köttet under stektiden. Stek köttet i ugnen i ca 30 minuter, eller till en innertemperatur på 54 grader. Ös då och då. När köttet är klart tar du ut det och rullar in det i smörpapper. Häll över skyn i en stekpanna. Späd eventuellt med lite vatten och låt skyn koka ihop något. Smaka av med salt. IMG_2017

Ta bort steksnöret från köttet och skär upp det i 2 cm tjocka skivor.

Rosmarin- och vitlöksrostad potatis

Två potatisar per person

1 kruka färsk rosmarin

1 hel vitlök

Olivolja

Salt och peppar

Skölj potatisen och torka den torr. Skär den i grova klyftor (oskalad) och lägg i en ugnsform. Dela den oskalade vitlöken på mitten, så IMG_2018att du har två halvor med halva vitlöksklyftor. Lägg den ena halvan som håller ihop med snittsidan nedåt i formen. fördela de andra halvorna bland potatisen. Lägg hela kvistar av rosmarin bland potatisen. Häll över lite olivolja, peppra och blanda rund alltsammans så att olivoljan täcker potatisklyftorna. Sätt in i ugnen på 225 grader och rosta tills potatisen har fin färg. Salta innan servering.

 

 
IMG_2020
IMG_2027

IMG_2028

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annons

4 kommentarer Lägg till

 1. inte fan gör det det skriver:

  Jösses vilka goda recept!

  Gilla

  1. Björn Skölving skriver:

   trevligt!
   Har varit dålig att uppdatera på sistone men nu ska jag slänga in ett gäng nya recept

   Gilla

 2. BD skriver:

  Hej

  flank o flap ska enl wiki inte vara samma sak?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Flap_steak

  frågan är då varför ica valt att göra så?

  tack för en trevlig blogg.

  Gilla

  1. Björn Skölving skriver:

   I så fall ber jag om ursäkt. De ser dock nästan exakt lika ut, och smakar väldigt lika. Som jag har förstått det så kan båda namnen användas men för samma köttbit, men jag kan ha fel. Ber om ursäkt att jag inte lagt upp nya recept men min dator krånglar

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s