Klassisk comfort food – Helgrillad kyckling

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3333
Otillagad kyckling ser inte kul ut

Min fru älskar kyckling i ugn men jag brukar alltid säga att jag tycker det är tråkigt. Fast när vi väl sätter oss och äter så tycker jag alltid att det är mycket gott. Det är egentligen perfekt söndagsmat när man tröttnat på stekar och grytor. Kyckling i sig är i mina ögon rätt smaklöst, men det gör ju att man kan krydda upp den ordentligt. Jag gör en egen variant på örtkyckling och örterna kan varieras beroende på vad man gillar. Citron och vitlök funkar också bra och ger bra smak åt skyn.

Se till att försöka köpa ekologisk kyckling och helst från en liten gård. Själv misslyckas jag ofta med detta då utbudet i Sundsvall är extremt magert.

Vi är en stor familj så jag använder alltid två kycklingar

2 stora ekologiska majskycklingar

1 msk torkad timjanIMG_3334

1 msk torkad rosmarin

1 msk torkad dragon

1 citron

4 skalade vitlöksklyftor

Lite färska örter (typ samma som de torkade) om du har

IMG_3335
Uppbunden

Salt och peppar

Steksnöre

Lite smält smör

Såsen

Skyn från kycklingarna

2-3 dl grädde

1 tsk timjan

1 tsk rosmarinIMG_3336

1 tsk dragon

Salt och peppar

1-2 tsk dijonsenap

Ev lite mjöl till redning

Kokt ris och en god sallad till servering

IMG_3337
Vill man få mörkare yta kan man pensla med lite soya under grillningen

Sätt ugnen på 175 grader. Ta bort snöret som binder ihop låren. Skölj kycklingarna under kallt vatten. Klappa dem torra. Dela citronen och peta in en halva i vardera kyckling samt två vitlöksklyftor i varje och lite färska örter. Ta fram steksnöret och bind ihop låren så att hålet in i bukhålan täpps till. Det sista är inget måste men ger en saftigare kyckling. Klappa in alla kryddor i skinnet runt om kycklingen.

Lägg kycklingarna i en ugnssäker form med brösten uppåt. Sätt in dem i ugnen och grilla dem i ca en timme. Kolla gärna med en stektermometer där låret fäster vid kroppen. Kycklingen behöver inte bli varmare än 75 grader, annars blir den torr.

 

När kycklingen gått i ca 15 minuter tar du ut den och penslar/duttar med det smälta smöret. Var försiktig så att du inte stryker bort IMG_3338alla kryddor.

När kycklingen är klar så ta ut den och lyft den genom att sätta en stekgaffel i bukhålan. Lyft den försiktig så att all sky kan rinna ut i formen. Lägg kycklingen på en skärbräda och sila av skyn ner i en kastrull. Koka upp skyn och sätt till grädden i omgångar. Smaka av med lite salt och en klick dijonsenap. Krydda med samma kryddor du hade till kycklingen, peppra. Låt det puttra ihop och smaka av. Om du tycker att såsen är för vattnig kan du reda av med lite vetemjöl. Ta ca 1 msk vetemjöl i en tesil och pudra såsen. Vispa ihop till önskad konsistens. Om såsen mot all förmodan skulle bli för svag kan du alltid sätta till lite flytande kycklingfond på flaska.

Kycklingen ska nu trancheras som det heter. Det är svårt att beskriva så jag rekommenderar att du tittar i någon klassisk kokbok IMG_3339som Vår Kokbok t.ex. eller kollar på den här filmen

Servera med ris och en god sallad

 

 

 

 

IMG_3340

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s