Nattjästa frukostfrallor med minimal arbetsinsats 

Dessa frallor är sjukt goda att äta nybakade på morgonen och kräver i praktiken 15

 min arbete. Däremot måste man komma ihåg att sätta degen kvällen innan. Jag sätter till lite surdegsgrund men det tror jag inte är nödvändigt för jäsningen eftersom receptet är med jäst, men det ger lite god surdegssmak på brödet. Vill man köra enbart på surdeg måste man börja ett dygn innan.

350g kallt vatten

5g färsk jäst

100g surdegsgrund (kan uteslutas men öka då vattenmängden till 400g)

120g durumvetemjöl

380g vetemjöl special

9g salt

På kvällen (vid 21-tiden)

Lös jästen i vattnet. Tillsätt alla ingredienser och blanda ihop det. Du behöver inte knåda, det ska bara blandas i någon minut. Täck bunken med plast och ställ in i kylen.

På morgonen

Sätt ugnen på 250 grader, gärna med varmluft och grillfunktion. Har du en baksten ska du använda den. Ställ en oöm plåtform i botten på ugnen. Ta fram bunken. Mjöla ett bakbord eller köksbänken och häll ut degen. Beroende på hur lös den är, ska du vika degen. Börja att vika mot dig, sedan en gång från varje sida och sist en gång från dig. Är degen fast räcker det att vika den en gång. Lägg en bakduk över degen och låt den vila i 45 min medan ugnen blir varm.

Sträck ut degen försiktigt så att den blir en stor fyrkant. Dela upp den i lagom stora fyrkantiga bitar och lägg på ett bakplåtspapper. Jag brukar lägga dem upp och ner. Lägg ett par isbitar i plåtformen på botten av ugnen

Skjuts in i ugnen och grädda i ca 10-15 minuter eller tills de fått fin färg. Ta ut och låt svalna på ett galler. Ät!

Annons

2 kommentarer Lägg till

  1. Liselott skriver:

    Testade dessa idag och kan bara säga att de blev riktigt goda. Kommer absolut att bakas igen. Lägger receptet på min egen blogg men länkar givetvis till dig. Hoppas att det går bra. – Liselott

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s