Lasagne med trattkantareller

Uppdaterade mitt lasagnerecept med trattkantareller. Jag brukar ibland ta i Karl-Johansvamp, men hade inget hemma denna gång. DetIMG_1873 blev riktigt gott och ett nytt användningsområde för torkade trattkantareller har uppenbarat sig. När du lagar denna rätt ska man förstås lyssna på opera och jag har förberett en spotifylista åt dig: Lasagne

Vad gäller själva lasagnen så är den inte så märkvärdig och de flesta har säkert ett eget recept på lasagne. Jag försöker att göra min från grunden, utan att använda kemikalier i form av fonder eller buljongtärningar. De italienska recept jag lärt mig bygger ofta på att man gör allt från grunden, så att man får god och djup smak utan tillsatser. Jag använder älgfärs istället för nötfärs, men det är mer en fråga om tillgång snarare än ett aktivt val. Köttfärssåsen som är grunden går för övrigt utmärkt att använda som just köttfärssås.

Köttfärssåsen:

IMG_1875
Mis en place som man säger på köksfranska

500g köttfärs

3 selleristjälkar

1 stor morot

1 gul lök

3 klyftor vitlök

ca 10g torkade trattkantareller

Smör och olivolja att steka i

ca 2 dl rött vin

IMG_1876
Ser inte mycket ut, men smakar gott

1 burk hela tomater (betala lite extra för burken så smakar den godare)

2 smulade peperoncino eller 1/2 tsk chiliflakes

1, 5 tsk salt

Nymald svartpeppar

En liten knippa färska basilikablad

2 mozzarella

ca 2 dl nyriven parmesanost

Bechamelsås

IMG_1877
Hackat och klart!

2 msk smör

2 msk mjöl

5 dl mjölk (blanda gärna i lite grädde)

1 tsk salt

Lite vitpeppar

ca 10g torkade trattkantareller

Lasagneplattor (torkade)

Börja med att lägga 10g torkade trattkantareller i en liten kastrull. Ta i 1 dl vatten och värm upp det över plattan. När det kokat upp drar du plattan från spisen och låter det hela svalna. Se till att alla kantareller ligger i vattnet. Om de behövs kan du fylla på lite vatten.

IMG_1879
Typ dags att hälla i rödtjutet

Finhacka selleri, morot, lök och vitlök. Häll av vattnet från kantarellerna och pressa ur lite av vätskan. Hacka kantarellerna grovt. Värm smör och olivolja i en stor stekpanna med höga kanter eller en gryta. Fräs grönsakerna en liten stund utan att de tar färg. Lägg i kantarellerna och låt dem fräsa med. Höj temperaturen något och lägg i köttfärsen. Fördela den med en stekspade eller trägaffel. Fräs tills köttfärsen börjar ta lite färg. Den behöver inte bli mörkbrun och grönsakerna ska inte brännas så här får man vara med lite. Rör om ofta.

Häll i 2 dl rött vin och låt det nästan koka in. Tillsätt burktomaterna och dela dem i mindre bitar med en stekspade. Om det ser torrt ut, så sätt till någon deciliter vatten. Smula i chilin och salta och peppra. Riv i basilikabladen och rör om. Lägg på ett lock och låt det hela puttra på låg värme i minst 30 minuter. Under tiden gör du bechamelsåsen. Sätt ugnen på 200 grader.

IMG_1880
Dags för nästa lager

Smält smöret till såsen i en kastrull. Sätt till mjölet och vispa ihop det. Ta i mjölken (eller gräddmjölken) lite i taget. Vispa lite då och då. Var försiktig så att den inte bränner fast. Mixa eller mortla 10g torkade kantareller så att det blir ett svamppulver. Ta i svamppulvret i bechamelsåsen, salta och peppra. Rör om och låt det puttra ett tag till på låg värme. Såsen ska vara lite som en tjock nyponsoppa när den är klar.

Ta fram en lagom form och smöra den. Lägg ett lager lasagneplattor i botten lite omlott. lägg på ett lager med köttfärssås. Häll över lite av bechamelsåsen. Riv över en mozzarellaost och en 1/2 dl parmesan. Lägg ut ett nytt lager med lasagneplattor och upprepa. Avsluta med lasagneplattor, bechamelsås och riven parmesan.

Sätt in hela härligheten i mitten av ugnen. Låt den gå klart i ca 30 minuter, eller tills osten är gyllenbrun. Servera med en maffig sallad med en god dressing och ett mulligt rödvin.


Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s