Klassisk fiskgratäng med dill och räkor

IMG_1882
Gu, va fånig han e med den där skylten…

En klassiker! Precis som den mamma brukade laga på söndagar. Detta recept hittade jag på allt om mats hemsida. Det var lite oklart beskrivet hur man ska laga den så här kommer den i min version.

600g torsk (jag använde frusen torsk, både i block och filé)

1 tsk salt

Lite vitpeppar

500g oskalade räkor

Potatismos

800g potatis

IMG_1883
Inte färska, men fräscha!

3 dl mjölk

2 msk smör

Salt och vitpeppar

1 äggula

Sås

ca 1 dl fiskspad (det som du sjuder fisken i)

4 dl grädde (funkar med matlagningsgrädde om man vill)

1-1,5 msk hummerfond (koncentrerad)

1 msk smör

IMG_1884
En rejäl klick med smör i moset…

2 msk mjöl

3 msk finhackad dill

1 msk citronsaft

Salt och vitpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Jag började med att lägga den frusna fisken i en form. Saltade ordentligt och drog över lite vitpeppar. Häll i vatten i formen så att fisken nästan täcks. Klipp ut eller vik ett bakplåtspapper så att det täcker formen. Ställ in formen, täckt av bakplåtspappret i ugnen och låt fisken bli färdig. det tog ca 20 minuter. Ta ut den då och då och stick i den för att kolla att den inte är fryst i mitten. Samtidigt ska den inte gå för länge i ugnen eftersom den då bara faller sönder.

Smöra en annan ugnsform och lägg fisken i mitten när den är färdig. Spara 1 dl av fiskspadet.

IMG_1885
Inte så pjåkigt, va?

Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Koka den i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Värm mjölk och smör i en kastrull. Kör
potatisen genom en potatispress och blanda med smörmjölken. Smaka av med salt och peppar. Ta i mer mjölk om den verkar bli för hård. Tricket är att inte vispa moset för länge eftersom det blir segt då. Rör i äggulan.

Smält smöret till såsen i en kastrull och vispa i mjölet. Häll i fiskspadet, grädde och hummer fond. jag brukar normalt ogilla fonder och buljongtärningar eftersom de innehåller så mycket konstigheter, men jag tyckte att det var lite överdrivet att koka en egen hummerfond på en måndag… Låt det koka upp, dra ner värmen och sjud såsen. Hacka dillen och ta i den i såsen. Pressa i lite citron och smaka av med salt och peppar. Ta i lite mer hummerfond om det känns som det behövs.

Skala räkorna och arrangera hälften ovanpå fisken. Slå såsen över fisk och räkor. Spritsa eller skeda potatismos runt fisken och kör in det i ugnen för att gratineras. Det tar ca 15 minuter. När potatisen fått lite färg tar du ut den och garnerar med de kvarvarande räkorna och några dillkvistar. Servera med citron och en god sallad. IMG_1886

 

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s