Potatiscurry från Kashmir, nybakt chapati, mango chutney och en enkel raita

Ett av mina första recept som är helt vegetariskt. Skulle kunna bli vegant om man tog bort yoghurten, men så långt tänker jag inte IMG_1888sträcka mig. Detta var ett experiment för att se om mina barn verkligen tycker om vegetariskt eftersom de efterlyst en vegetarisk dag. Äldsta dottern var hemma hos en kompis och hin brukar vara rätt svår, och de andra reagerade som förväntat. De två i mitten av mina fyra barn tyckte att det var riktigt gott. Som vanligt var fyraåringen svårflörtad. Han: JAG TYCKER INTE OM POTATIS! Jag: MEN ÄT RISET DÅ! Riset tyckte han dock om, men han vägrade att smaka på mina chapati. Man får vara glad för det lilla…

Till 4 personer:

2 tsk paprikapulver utrört i 5 dl vatten

IMG_1891
Kryddor och lök puttrar långsamt

Beräkna 2-3 potatisar per person

1,5 dl matyoghurt

200g skivad schalottenlök

4 vitlöksklyftor

6 hela kardemummakapslar, lätt krossade(eller 1/2 tsk mald kardemumma)

1 kanelstång

3 kryddnejlikor

2 tsk mald koriander

2 tsk mald fänkål

IMG_1893
Tyvärr hade jag inte siktat grahamsmjöl, utan bara vanligt grahamsmjöl hemma. De blev svåra att kavla till snygga kakor pga det (och lite mastiga)

3/4 tsk mald spiskummin

1 msk finhackad ingefära

1/2 tsk gurkmeja

1/2 dl tomatpuré

1,5 tsk salt

Chapati

4 dl siktat grahamsmjöl

1-2 dl vatten

1 tsk salt

Raita

2 dl matyoghurt

IMG_1892
Multitasking

en liten knippa färsk koriander

en lite mindre knippa färsk marockansk mynta (pepparmyntan är inte lika god)

Lite salt

En nypa socker

Kryddigt ris

1 msk smör

3 kardemummakapslar

1 kanelstång

3 nejlikor

1/2 msk garam masala

1 tsk gurkmeja

IMG_1895
Jag strödde lite hackad koriander på curryn

2 krm salt

3 dl basmatiris

5 dl vatten

Börja med Chapatidegen. Lägg mjöl och salt i en bunke. Blanda i vattnet pö om pö. Degen ska vara mjuk men klibba lite på fingrarna utan att fastna. Pröva dig fram med vattenmängden. Låt degen vila under en bakduk medan du gör resten.

Hacka koriander och mynta och blanda med yoghurten. Smaka av med salt och en nypa socker. Ställ i kylen.

Koka den oskalade potatisen i lättsaltat vatten i 5 minuter. Häll av vattnet och låt den svalna. Skala potatisen och skär den i grova bitar. Skala och skiva schalottenlöken. Hacka ingefäran. Hetta upp olja och lite smör i en stor panna. Fräs potatisen gyllengul och lägg upp på ett fat med lite hushållspapper i botten. Dra ner värmen på pannan och ta i lite mer matfett. Lägg i kanel, kryddnejlika och kardemummakapslar och låt de fräsa en liten stund. Lägg i schalottenlök, ingefära och ett par matskedar vatten. Pressa i vitlöken och ta i de övriga kryddorna utom salt. Låt det hela fräsa på mycket låg värme så att löken blir mjuk utan att ta färg. Späd ev. med lite mer vatten om det verkar bli torrt.

Tillsätt yoghurten och rör om. Låt det puttra i ett par minuter och tillsätt sedan tomatpurén. Lägg i potatisen och vattnet med paprikapulver och låt det puttra tills potatisen är lagom mjuk och konsistensen är lite tjockare. Smaka av med 1,5 tsk salt.

Riset

Smält smör i en kastrull, lägg i alla kryddor och låt det fräsa med i någon minut. Skölj riset och lägg i det i kastrullen. Fräs riset med kryddorna i några minuter och rör om ofta. Tillsätt vattnet och låt det puttra under lock i ca 20-25 minuter, på låg värme.

Chapati

Mjöla köksbänken ordentligt. Forma degen till en korv och skär ut ca 10 bitar. Kavla ut varje bit till en mycket tunn kaka, tänk tunnbröd typ. Hetta upp en stekpanna utan matfett på högvärme. Grädda bröden i den torra stekpannan en och en. Lägg dem under en handduk så att de håller värmen. 
 

 

 

 

 

Annons

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s