Björns spicy fish med ris och någon form av yoghurtsås

IMG_1896
Usch, den där skylten igen, i det där matbloggiga köket

Ett enkelt, indieninspirerat fiskrecept. Fyraåringen tyckte att det var ok. De andra åt ordentligt av allt på bordet. det är kul att se att ju mer chili jag serverar desto mer äter de av den. Från att de i praktiken spottat ut chili till att de nu tycker att det är spännande. Indiskt kryddad mat är dock ganska tacksam att göra stark eftersom det finns så mycket som påminner om kanelbulle i kryddningen.

Jag använde torsk till detta men det funkar nog med lax eller annan vit fisk. Fisken kommer lite i skymundan av den starka kryddningen, men ger rätten en fräschör. Servera gärna med citronklyftor att pressa över fisken.

Spicy Fish

1 kg fisk skuren i ca 1 1/2 cm stora kuber

1 tsk chilipeppar

En halv pressad citron

IMG_1898
Fina chilisar, men väldigt milda

3-4 gröna chilifrukter (minska om du vill göra den mildare)

1 tsk salt

1/2 tsk gurkmeja

2 cm färsk ingefära

3 vitlöksklyftor

En liten knippa färsk koriander

2 msk mjöl

Någon form av yoghurtsås (Raita)

Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra när jag skrev kvällens meny, men det blev en klassisk raita

IMG_1900
Jag har en perfekt liten mixertillsats till min stavmixer

2 1/2 dl matyoghurt

1/2 gurka

En liten knippa mynta

En pressad vitlöksklyfta

1/2 tsk flytande honung

1/2 tsk salt

1 tsk garam masala (indisk kryddblandning som finns i kryddhyllan, fast det vet du säkert redan)

Dela chilifrukterna och skölj bort kärnor och innerväggar. Kolla hur stark den är genom att smaka på en lite bit. De kan variera väldigt. Anpassa mängden efter styrkan. Jag använde tre stycken, och de smakade mer paprika än chili. Kör samtliga kryddor, koriander, chili, vitlök, mjöl och citronsaft i en matberedare eller en mixer till en pasta.

IMG_1901
Kryddpastan ser ut som bäbisbajs, men den smakar gott, jag lovar

Skär fisken i kuber och blanda i kryddpastan. Se till att kryddpastan är väl blandad med fisken. Låt det stå och dra i rumstemperatur i ca 15 min. Under tiden kan du göra i ordning riset. Jag gjorde ungefär samma ris som igår (du hittar receptet här). Skillnaden denna gång blev att jag lade till en hackad vitlöksklyfta när jag fräste kryddorna.

Skär gurkan i små stavar, hacka myntan, pressa i vitlöken och blanda ihop med yoghurten. Smaka av med salt och lite honung. Ställ i kylen medan du lagar färdigt maten.

Värm en stor stekpanna med lite smör och matolja. Fräs fisken i omgångar tills den fått lite färg. Håll varmt i ugnen under tiden. Servera allt med mango chutney och citronklyftor. Recept för det hittar du härJag gjorde även salladen med gurka och tomat från ett tidigare recept


IMG_1903

IMG_1905

 

 

 

 

 

 

IMG_1904
Raita coming up

 

IMG_1910

 

 

 

 

 

 

 

IMG_1912
Så här fint kan man ha det på en onsdag
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s