Risotto bianco con salame al tartufo

Risotto bianco con salame al tartufo, låter märkvärdigt, eller hur. På svenska skulle man kunna kalla rätten ris med korv, men det blir
IMG_1915inte riktigt samma sak. Jag älskar tryffel, men att köpa färsk tryffel är extremt dyrt och säsongsberoende. Jag har prövat olika varianter på burk och torkad genom åren och jag kan säga att det är helt bortkastade pengar. Dessa varianter smakar absolut ingenting. Tryffelsmör och tryffelsalami, däremot, ger valuta tillbaka. Tryffelsmör kan man hitta i välsorterade delikatessbutiker. Det är heller inte billigt men det smakar tryffel. I värsta fall kan man köpa olivolja smaksatt med tryffelarom på ICA. Den förhöjer de enklaste pastarätterna. Tryffel ska inte behöva konkurrera med en massa andra smaker så jag rekommenderar att använda det i väldigt enkla rätter som risotto bianco, eller varför inte omelett.

Tillbaka till receptet. Risotto bianco är en enkel risotto utan några egentliga kryddor förutom dess ingredienser. Med några skivor tryffelsalami lyfter den ordentligt. IMG_1916

Risottoris, typ carnaroli, avorio eller arborio. Köp ett bättre märke, typ Zeta, så blir det godare. Om de kommer i portionspåsar i kartongen så räcker en påse till ca 4 pers. Annars följ måtten på förpackningen

3 stjälkar selleri

1 morot

1 gul lök

1 klyfta vitlök

IMG_1917
Hacka så fint du kan

2 dl vitt vin

1-1,2 dl hönsbuljong

2 dl nyriven parmesan

Lite olivolja eller smör

Några skivor tryffelsalami (räkna med 5 per person)

Börja med att finhacka selleri, morot, lök och vitlök. Koka upp hönsbuljongen i en kastrull på spisen. Dra ner värmen, sätt på ett lock och håll den varm. Värm lite olivolja i en bred panna med höga kanter. Fräs grönsakerna tills de mjuknat och löken börjar bli genomskinlig, utan att ta färg. Lägg i riset och låt det fräsa en stund. Detta är viktigt, eftersom det ”öppnar upp” riset så att smakerna kan tränga in. När riset också börjar bli lite genomskinligt, eller typ som frostat glas, häller du i vinet. Låt vinet nästan helt koka in. Nu är det dags att medIMG_1919 en soppslev, hälla på lite hönsbuljong. Häll i ca 3-4 dl och låt det puttra med riset på svag värme. Rör om ofta. När det börjar bli lite torrt så lägger du till en slev hönsbuljong. Så håller man på tills risotton börjar bli krämig. Smaka av och testa tuggmotståndet. En risotto ska inte vara som risgrynsgröt. Riset ska vara al dente, utan att vara för hårt. När det smakra gott och riset har en bra konsistens stänger du av plattan och drar pannan från den. Lägg i den nyrivna parmesanosten och en klick smör eller lite olivolja. Rör om och sätt på ett lock. Den kan vila medan du skär upp salamin. Servera på tallrik med en klick risotto och några skivor av tryffelsalamin. Ät genast!IMG_1921


 

 

 

 

 

IMG_1922
Viktigt att buljongen hålls varm under hela tiden, annars stannar risotton

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_1925
Slängde dit lite machésallad, men det hade nog varit godare med ruccola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_1923

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s