Indisk smörkyckling med hemkokt mango chutney, gurk- och myntaraita och hembakta Naan

Aah, vad gott det här var! Magen står fortfarande i fyra hörn så här en tre timmar senare. Jag kan varmt rekommendera detta. Nästa IMG_1564gång ska jag dock skruva upp hettan något och ta i lite mer chili. Jag tog det försiktigt för barnens skull men det blev inte starkt alls.

Detta var första gången jag testade att göra mango chutney, och även här ska jag ta i mer chili nästa gång. Det var inte alls svårt och blev väldigt gott, även om det tog en stund att göra. Man kan koka en större sats när man ändå håller på och spara i burkar i kylen. Så länge man kokar burken i ett vattenbad så att den steriliseras när man fyllt den med chutney så håller den ett tag.

Till smörkycklingen använde jag kycklinglårfilé eftersom den är mörast. Bröstfiléerna blir lätt lite torra tycker jag. Använd INTE billig fryst kycklingfilé! Det brukar stå ”mörad” på förpackningen, men detta är inget annat än att de sprutat in saltvatten i filén så att den blir jättestor och väger mer. När man lägger den i pannan så släpper allt vatten och köttet blir kokt istället för stekt. Kan du få tag i ekologisk kyckling så är det bäst.

Smörkyckling

1 kg lårfile av kyckling

1 hackad gul lök

2 msk finhackad ingefära

3 pressade vitlöksklyftor

1 hel röd eller grön chili (ta i mer om du önskar mer hetta)IMG_1573

Smör att fräsa i (ska egentligen vara Ghee, eller skirat smör)

3 tsk Garam Masala

1 tsk chilipulver

1 tsk kardemumma

1 tsk koriander

1 dl tomatpuré

1 liter kycklingfond

1,5 dl grädde

3 lagerblad

svartpeppar

salt

mera smör

limeklyftor

Hackad färsk koriander

Ta en stor stekpanna och fräs lök och ingefära en lite stund utan att det tar färg. Pressa i vitlöken och tillsätt kryddorna och fortsätt fräsa i några minuter på låg värme. Skrapa i blandningen i en matberedare och tillsätt kycklingfond och tomatpuré. Kör till en slät blandning och lägg tillbaka allt i pannan och tillsätt grädde och lagerblad. Låt det puttra och reducera till 6-7 dl återstår. Häll över såsen i en bunke och gör rent stekpannan. Dela kycklingen i mindre bitar, salta och peppra, och fräs i lite smör tills den får färg. Häll över såsen och låt allt puttra i en 20 minuter. Lägg i några kuber smör som får smälta ner. Smaka av och se om det behövs mer salt. Hacka koriander och strö över, servera med limeklyftor som man kan pressa över.

Mango ChutneyIMG_1565

Till en burk behövs:

2 mogna mangos

2,5 dl socker

1,25 dl vit vinäger

1 kanelstång

1 hackad chili

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk gula senapsfrön
IMG_1569

1 msk hackad ingefära

1/2 hackad gul lök

Skala och skär mangon i kuber. Jag rekommenderar att kolla in denna film om du aldrig skurit en mango. det kan bli väldigt kladdigt annars. Hacka ingefära och chili. Ta en vid kastrull och lägg i socker och vinäger. Låt det koka upp så att sockret smälter. Tillsätt alla ingredienser och låt det hela puttra i ungefär en timme. Det ska se lite sirapsaktigt ut när det är klart.

Naanbröd

7,5 dl mjöl

2 dl mjölk

1 ägg

1 dl yoghurt

2 msk matolja

1 tsk salt

2 tsk socker

0,5 tsk bakpulver

2 tsk torrjäst

Värm mjölken till 37 grader. Blanda bakpulver, salt, socker och mjöl med ägget. Tillsätt sedan mjölken och yohurten. Blanda till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i 2 timmar. Forma till 6 stora droppformade platta kakor. lägg dem på en plåt och jäs under IMG_1574bakduk i 20 min. Värm ugnen på högsta värmen. Om du har en baksten kan du gärna använda den.

Baka brödet i ugnen i 2-3 minuter. Vänd på brödet när det fått fin färg på ovansidan och kör tills det har fått färg på båda sidor. Låt svalna något under en handduk.

Gurk- och myntaraita

1 skalad och urkärnad gurka

10 myntablad

2 dl matyohurt

lite cayennepeppar

lite spiskumming

lite koriander

lite salt

Hacka gurka och mynta och blanda med yoghurten. Smaka av med kryddorna och saltet
Annons

2 kommentarer Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s