Stekt lax med bulgursallad och fetaostkräm

Nu är det dags att börja tänka på formen, så dagens middag blev lite smalare än de andra recepten. Nu har jag gått igenom så många IMG_1701flottiga amerikanska rätter att det kändes bra med lite lättare mat. Jag trodde inte att ungarna skulle gilla detta men alla (utom fyraåringen) tyckte att det var jättegott, till och med min kräsna, äldsta dotter. Vi äter ganska ofta lax, eftersom det är en billig och bra matfisk, men man fastnar lätt i samma recept. Detta blev en höjdare som kommer att komma igen på middagsbordet. 

Laxsida, urbenad men med skinnet kvar (beräkna 100-150g per person)

Salt och peppar

Bulgursallad

3 dl bulgur
IMG_1708

6 dl kycklingbuljong

En röd paprika

1 hel gurka

En halv rödlök

Lite ruccola (eller något annat gott blad, som spenat eller mangold t.ex.)

Saften av en citron

0,75 dl olivoljaIMG_1704

Salt och peppar

Fetaostkräm

150g fetaost i bit

2dl lätt créme fraiche

Mosa fetasoten med en gaffel och blanda med créme fraiche.

Skär laxsidan i lagoma bitar, salt och peppra. Stek laxen i lite olivolja, börja med skinnsidan nedåt. Låt laxen hålla värmen i ugnen på ca 100 grader. IMG_1700

Börja med att rosta paprikan. Jag har gasspis och gjorde det över en öppen låga men det går bra att göra i ugnen om du sätter på grillfunktionen. Vänd på den så att den blir ordentligt rostad. Paprikan ska bli svart i skinnet. Ta ur paprikan ur ugnen och lägg den i en plastpåse som du knyter ihop. Låt den ligga en stund.

Koka upp kycklingbuljongen och sätt till Bulgur. Låt det puttra på svag värme i ca 12 minuter. Blanda en dressing av olivolja och citronsaft och smaka av med salt och peppar.

När bulgurn är färdig kan du skiva rödlöken i tunna halvor. Skala gurkan, dela den på längden och kärna ur den med en tesked. Skär gurkan i små halvmånar. Ta fram paprikan och dra bort det svarta skalet. Dela den på IMG_1705längden, kärna ur den och strimla den. Stjälp upp bulgurn på ett stort fat. Blanda i paprika, gurka, lök och ruccola. Häll över dressingen och vänd runt alltsammans så att det blandas. Smaka av om det behövs mer salt eller peppar. Grönsakerna kan givetvis varieras. Man kan hacka i en chili för att få lite drag, lägga till lite örtkryddor som basilika, koriander eller mynta osv.

Servera laxen med fetaostkräm och bulgursalladen. Jag bröt lite fetaost över salladen också. 

IMG_1707

 

 

 

IMG_1710

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s