Ankbröst med rostat vitlökssmör, potatis och jordärtskocksgratäng och glacerade rödbetor

Detta fick bli varmrätten när vi hade grannarna över igår. Älgcarpaccion till förrätt blev fantastisk och detta blev också bra. Jag är helt
imageinne på jordärtskocka just nu. den är fantastiskt god, som chips, som puré, i gratäng, i mos osv. Den har en nötig, djup smak och förhöjer det mesta.

Ankbröst är ett gott alternativ till en finare köttbit. Det är lätt att laga och smidigt om man ska ha många gäster. Ett lättare vin är att rekommendera eftersom ankan är mild i smaken. Jag använder den frysta eftersom det är i praktiken omöjligt att få tag i färsk anka i min del av Sverige. Jag tycker dock att det blir gott. Man ska tina det i kylen, eftersom det (som allt kött) släpper ifrån sig väldigt mycket vätska om det tinar för fort. Alltså bör man inhandla ankbröst på fredagen om man ska äta det på lördagen.

4 pers

Två ankbröst med skinnet kvar

Salt och peppar

Börja med att skåra skinnsidan med en vass kniv. Jag brukar göra ett rutmönster. Om man inte gör detta kommer ankbröstet att krulla ihop sig när man steker det. Gnid in båda sidorna med salt och peppar.

Sätt ugnen på 120 grader. Värm en stekpanna utan något matfett. När pannan är ordentligt het lägger du i ankbrösten med skinnsidan image_3nedåt. De släpper ifrån sig rejält med fett (därför behövs inget extra). Stek på hög värme i ca 3-4 minuter på varje sida. Ta upp dem när de fått fin färg. Lägg dem i en ugnsform och låt dem steka färdigt i ugnen tills de nått en innertemperatur på 58 grader. Ta ur dem ur ugnen och rulla i dem i smörpapper och låt dem vila i några minuter innan du skär upp dem.

När de vilat färdigt skär du brösten i tunna skivor med en vass kniv. Servera genast.

Rostat vitlökssmör

150g rumsvarmt smör

5 vitlöksklyftor

Lite olivolja

1 msk mango chutney

1 tsk rivet citronskal

salt och peppar.

Skala och rosta vitlöksklyftorna i lite olivolja tills de blivit gyllenbruna och mjuka. Ta upp dem ut oljan och låt dem svalna.

Blanda smör med mango chutney och rivet citronskal. Finhacka vitlöksklyftorna när de svalnat och blanda ned i smöret. Smaka av med salt och peppar. Lägg smöret i ett ark smörpapper och rulla ihop till en korv. Snurra ändarna på smörpappret (som en karamell) så får du en fin korv. Lägg i kylen tills det är dags att servera. När det är dags så tar du fram korven, tar bort smörpappret och skär i lagoma portionsbitar.

Potatis och jordärtskockspuré

6 potatisar

5 jordärtskockor

2 schalottenlökar

1 msk Karl-Johan svamppulver (mixad torkad svamp)

2 dl vispgrädde

Lite riven Västerbottensost

1 tsk salt

Svartpeppar

Skala och skiva potatis och jordärtskocka tunt. Skiva schalottenlöken. Lägg allt i en stor bunke. Blanda grädde, svamppulver, salt och peppar och häll det över potatisblandningen. Stjälp upp i en ugnsform och strö lite riven Västerbottensost över. Baka i ugnen på 200 grader i 45-60 minuter. Kolla med en sticka om det är färdigt.

Glacerade rödbetor

Små rödbetor

Flytande honung

200g Chévre

Flingsalt

Koka rödbetorna tills de är mjuka (tar lång tid). Häll av vattnet och skala dem under rinnande vatten med fingrarna. Klyfta rödbetorna medan de är varma och ringla lite flytande honung över dem. Skär bort utsidan, eller ”skalet” på chévren och dela den i bitar med fingrarna (se till att tvätta fingrarna efter rödbetorna, annars blir osten rosa). Lägg bitar av chévre på rödbetorna och strö över lite flingsalt och svartpepp

ar.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s