Musslor, chorizo, aioli och pommes frites

Åt musslor med chorizo på den utmärkta restaurangen Buustamon i Åre får några år sedan och det var fantastiskt gott. Försökte återskapa den nu med detta recept. Det blev gott men inte riktigt lika gott. Nästa gång ska jag låta allt puttra längre innan musslorna går i.

Till 6 pers

3 nät med musslor

2 morötter

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor

1/2 fänkål

1 röd chili

4 färska chorizokorvar

3 msk rökt paprikapulver

2 msk hackad timjan

2 msk hackad persilja

Salt och peppar

Aioli

2 äggulor

1 tsk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

1 pressad vitlöksklyfta

Ca 2dl neutral olja

Lite salt

Till servering

Pommes frites

Ett gott bröd att doppa i såsen

Börja med aiolin

Lägg äggulor, senap, vinäger och den pressade vitlöksklyftan i en bunke. Mixa med en stavmixer och sätt till oljan i en fin stråle. Smaka av med salt.

Lägg musslorna i en stor bunke och skölj dem noggrant under rinnande kallt vatten i cirka 5 minuter. Det här gör att musslorna släpper ifrån sig en sand. 

Kasta alla trasiga musslor och de som inte stänger sig när nu du knackat på dem. Skrapa/dra därefter bort det ”skägg” som ibland sitter längs med kanterna, det går enklast med en vass skalkniv.

Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka även chilin. Skala och tärna moroten fint. Strimla fänkålen. Dra av skinnet på korven och smula ner korvfärsen.

Hetta upp en vid kastrull med olivolja. Lägg i korven och fräs till den börjar få färg och fettet börjar lösa upp sig. Sätt till morot, lök, chili, fänkål och vitlök och fräs tills det har blivit mjukt. Sätt till det rökta paprikapulvret.

Höj värmen till maxvärme, lägg ner musslorna och lägg på locket. Låt allt fräsa ordentligt i någon minut. Rör runt då och då. Tillsätt vin, grädde samt timjanblad och låt koka under lock i ytterligare cirka 5 minuter på hög värme. 

Ta upp och kasta alla musslor som inte har öppnat sig eller informera gästerna att inte äta dem. Smaka av med salt och peppar.

Servera med aioli, pommes och ett gott bröd.

Lämna en kommentar