Brioche

Till kvällens hamburgare tänkte jag baka briochebröd. Det är inte MAX som har kommit på detta bröd oavsett vad de antydde i sin reklam för ett tag sedan. Brioche är ett bröd som lämpar sig utmärkt till hamburgare, som korvbröd eller hoagies. Det hela hänger på hur man formar dem. Originalreceptet kommer från Jonas Crambys bok ”Mackor”. En kokbok jag rekommenderar. Till receptet

8 bullar

6 g torrjäst

2 1/2 dl (250 g) fingervarmt vatten

3 msk mjölk

2 ägg (ett i degen och ett för att pensla)

540 g vetemjöl special

2 1/2 msk strösocker

1 1/2 tsk salt

100 g smör

Blanda jäst, vatten och mjölk direkt i en degblandare. Vispa upp ett ägg tills det blir fluffigt och vänd ner det i jästblandningen.

 Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Tärna och finfördela smöret i mjölblandningen. Blanda ner

 mjölblandningen i ägg- och jästblandningen och knåda i degblandaren i 10 min. Forma degen till en boll genom att rundriva den på ett bakbord. Googla ”rundriva” så förstår du vad jag menar. Lägg tillbaka degen i bunken och täck med plastfolie. Låt jäsa i ca 2 tim.

Mjöla baksidan av handen och pressa ut all luft ur degen. Sätt tillbaka plastfolien och låt jäsa i 1 timme till. Ta upp degen och lägg den på ett mjölat bakbord. Dela degen i åtta delar. Lägg en degbit i din kupade högerhand och forma den till en bulle genom att vika in kanterna tills en snygg, spänd bullform uppstår. Täck bullarna med en bakduk och låt jäsa i 1 timme till.


Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in en stor ugnsform med vatten längst ner i ugnen. Vispa upp det återstående ägget med en skvätt vatten och pensla bullarna innan du slänger in dem i ugnen. Baka mitt i ugnen i 15-20 min tills bullarna fått en fin färg. Låt svalna innan du använder dem.

En kommentar Lägg till

  1. trestjarnig skriver:

    Låter som ett kanonrecept Björn. Tack för tipset på kokboken!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s