Jambalaya eller creolsk risotto

Jag har alltid varit förtjust i risrätter där man blandar i allt möjligt. Min mamma lagade ofta Nasi Goreng och jag älskade det, förutom
IMG_1548ananasen som hon envisades med att ta i. Jambalaya är riktig sydstatsmat med hetta. Precis som i paella blandar man friskt med olika sorters fisk, kött och skaldjur. Man kan också jämföra den med italienarnas risotto, fast denna görs utan parmesan och ska göras med ett långkornigt ris. I vilket fall som helst är det gott!

Jag hade kycklingfilé, het korv och räkor  i min jambalaya, men det går utmärkt att använda något annat. Om man har rester från kalkon eller helstekt kyckling kan man slänga i det.

6 pers

400 g kycklingfilé

150 g skalade räkor

200g av någon kryddig korv

4 selleristjälkar

1 gul lök

1 grön paprikaIMG_1549

6 vitlöksklyftor

4 stora tomater

2 msk tomatpuré

ca 1,2 dl kycklingbuljong

2 lagerblad

400g långkornigt ris med neutral smak (typ Uncle Ben’s)

använd gärna någon cajunkryddblanding som Tony Cachere (brukar finnas på ICA). Annars kan man krydda med en blandning av cayennepeppar, svartpeppar, rödpeppar, timjan och oregano.

Skär kycklingen i 2×2 cm kuber och fräs dem i olivolja tills de får färg. Krydda med Tony Cacheres. Skär korven i slantar och låt den fräsa med. Hacka sellerin, lök, paprika och vitlök och släng i pannan. Låt det hela fräsa tills löken börjar bli genomskinlig. Släng i tomatpurén och fräs en stund till så att den börjar få färg. Det gör inget om det fastnar lite i pannan. Kärna ur tomaterna och hacka dem i 1 cm bitar. Lägg i tomaterna och ungefär 3 dl av kycklingbuljongen. Skrapa loss det som fastnat i botten och låt det hela puttra i några minuter. Smaka av och tillsätt mer av kryddorna om det behövs. Vänta med att salta till slutet. Släng i riset och rör om. Ta i resten av buljongen och lägg på ett lock. Låt det hela puttra tills buljongen absorberats av riset. Skala räkorna under tiden och släng i dem när det är färdigt. Smaka av och kolla om det behövs salt.

IMG_1553Rör om och servera!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s