Älgentrecote, enbär- och pepparrotssmör, råstekt svartrot, jordärtskockspuré samt jordärtskockschips

Satt med en älgentrecote och funderade på vad som kan passa till den. Jordärtskocka funkar bra till vilt, och enbär förstås. Ett smör påIMG_1635 enbär och pepparrot fick det bli och en puré på jordärtskocka. Fritösen stod framme sedan igår så det blev lite friterad jordärtskocka också. Gott, och inte alltför komplicerat även om det verkar så. Jordärtskockspuré är helt otroligt gott och denna rätt funkar lika bra med en entrecote från ett nötdjur.

Älgentrecote

1,2 kg hel, älgentrecote

Flingsalt

Svartpeppar

Smör och olivolja till stekningIMG_1632

Salta och peppra entrecoten rikligt. Stek den i smör och olivolja så att den får fin färg. Släng in den i ugnen på 150 grader så den får steka klart. Ta ut den när den nått en innertemperatur på 54 grader. Linda in den i smörpapper och låt den vila tills det är dags att servera.

Enbär och pepparotssmör

200 g smör

10 enbär

1/2 dl riven pepparrot

1 tsk dijonsenap
IMG_1634

Rivet skal från en citron

Saften från en 1/2 citron

1/2 dl hackad persilja

Salt

Mortla enbären. Blanda ihop alla ingredienser och rulla ihop smöret i smörpapper. Lägg smörkorven i kylen medan du förbereder resten.

Jordärtskockspuré

800g jordärtskockor

50g smör

ev salt

Skala jordärtskockorna och dela dem i mindre bitar. Koka dem i lite lättsaltat vatten (precis så det täcker). Ta upp dem med en hålslev och lägg dem i en bunke. Mixa med en mixerstav och lägg i smöret. Späd eventuellt med lite kokvatten. Rör om och smaka av med salt

JordärtskockschipsIMG_1642

Spara tre jordärtskockor. Skiva två av dem dem med en potatisskalare och fritera  dem i olja. Jag har en fritös och körde på 140 grader tills de började bli bruna. Lägg upp på en tallrik med hushållspapper så att de får rinna av. Salta.

Den sista jordärtskockan ska också skivas med en potatisskalare, men sedan skäras i små stavar med kniv. Lägg stavarna i en skål och riv över lite citronskal. Pressa lite citron över och låt stå.

Råstekt svartrot

Svartrot ser ut som något som Sauron skulle ha i sin köksträdgård, men det är gott!IMG_1645

Skala svartroten och dela den i mindre bitar. Lägg den i en skål med vatten och pressad citronsaft. Om man inte gör det så får den en otrevlig färg. Hetta upp en stekpanna och fräs den i lite smör så att den får en fin färg. Salta.

Skär smöret i skivor. Skär upp entrecoten och servera med purén, chipsen och den råstekta svartroten. Fördela lite av den råa, citronmarinerade jordärtskockan över moset. Lägg en klick smör på varje köttbit. Njut!

IMG_1640

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s