Pasta al forno med basilika och pancetta

Pastagratäng istället för lasagne. Går fortare och smakar lika gott. I den här kan man slänga i lite allt möjligt. Jag har ibland haft i Karl-
IMG_1650Johansvamp eller kantareller. Man kan variera ostsorter eller göra den helt vegetarisk. Precis samma som med lasagne egentligen, bara att det går fortare. Jag använder älgfärs, men det beror endast på att jag 20 kg älgfärs i frysen.

500g köttfärs

3 selleristjälkar

1 morot

3 klyftor vitlök

1 gul lök

100g pancettaIMG_1653

2 dl rött vin

1 burk hela tomater

En näve basilikablad

2 peperoncino (eller 1 krm chiliflakes)

1 nypa socker

Salt

Nymald svartpepparIMG_1651

Bechamelsås

4 msk smör

2 msk mjöl

7 dl gräddmjölk (5 dl mjök och 2 dl grädde)

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

1/2 krm muskotnötIMG_1655

2 dl riven parmesan

2 mozzarella

500g pasta penne

Strimla pancetta och fräs i en stor stekpanna eller gryta tills den börjar få lite färg. Finhacka morot, selleri, lök och vitlök och lägg i det med pancettan, sänk värmen. Låt det hela fräsa på låg- till medelvärme tills löken börjar bli genomskinlig utan att ta färg. Lägg i köttfärsen, höj värmen något och fördela den med en stekspade eller träsked. Låt den fräsa tills den den inte är röd längre. Häll på vinet och låt det nästan koka in. Häll i tomater, chili och en nypa socker. IMG_1657Rör om och dela tomaterna med stekspaden i mindre bitar. Smaka av med salt och peppar och lägg på ett lock. Låt det hela puttra i ca 20-30 min.

Sätt på ugnen på 200 grader

Koka penne enligt anvisningar på förpackningen. Häll av vattnet när det är klart

Smält smöret till bechamelsåsen i en kastrull. Lägg i mjölet och vispa ihop det. Ta i gräddmjölken lite i taget och vispa. Krydda med salt, vitpeppar och muskotnöt. Sänk värmen och vispa lite då och då. När den är ganska tjock så är den klar. Den ska bete sig som en lösare kräm i konsistensen.

Smöra en stor form och lägg ut ett lager penne i botten. Häll över köttfärssåsen. Häll hälften av bechamelsåsen över köttfärssåsen. RivIMG_1658 över 1 dl parmesan och fördela en mozzarella över köttfärsåsen. Lägg på ett nytt lager med resten av penne och häll det sista av bechamelsåsen över. Riv över 1 dl parmesan och fördela den andra mozzarellan.

Släng in den i ugnen i ca 20 min, eller tills den ser färdig ut. Servera med en god sallad och ett mulligt rödvin.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s