Lammracks med rosmarin, citron och massor med vitlök och pommes frites

En klassiker som egentligen smakar bäst på grillen, men va fan, det har ju varit plusgrader i flera dagar. Det känns som vår! Det är gott iIMG_1626 stekpanna och ugn också. Lamm, rosmarin, citron och vitlök är ”smakkompisar” som man brukar säga. En kombination som inte kan gå fel. Man måste hålla koll på tempen på lammet, eftersom överstekt lamm smakar kofta. I övrigt är det inga konstigheter som Barenhåkan skulle säga.

Till 6 pers

4 lammracks

1 dl olivolja

1 kruka rosmarin

3 klyftor vitlök

Skalet från en ekologisk citron

1 msk flingsalt

1 tsk nymals svartpeppar

Eventuellt lite citronsaft

Skär av rosmarinkvistar från krukan och lägg i en mortel tillsammans med skalade vitlöksklyftor. Skär av skalet från citronen med en
IMG_1619vass kniv. Undvik att få med för mycket av det vita. Det är i ytterdelen på skalet som de eteriska oljorna sitter som ger citronsmak. Använd en ekologisk citron eftersom annars får du i dig onödigt mycket gifter från skalet. Ta i flingsalt och svartpeppar och lite olivolja. Mortla tills rosmarin och citronskal börjar mosas. Tillsätt resten av olvonljan och mortla tills det blir lite som gröt i konsistensen. Om du har ont om tid kan du pressa lite citronsaft i marinaden

Gnid in köttet med blandningen och ställ i kylen i minst en timma, men helst i 3-4 timmar.

Sätt ugnen på 150 grader. Värm olivolja i en panna och stek lammracksen så att de får en fin yta. Du behöver inte skrapa bort rosmarin och citronskal. Lägg dem i en IMG_1621ugnsform och låt dem gå färdigt i ugnen. Innertemperaturen ska vara runt 58 grader när de är klara. Jag har en tunn digitaltermometer som jag sticker in då och då.

Under tiden gör du ett vitlökssmör på smör, pressad vitlök och eventuellt lite hackad persilja.

Pommes frites

10 potatisar av fast sort

frityrolja

saltIMG_1622

Skär potatisen i fina klyftor. Värm frityroljan till 140 grader. Skölj potatisen i vatten och klappa den torr med en kökshanduk. IMG_1623Förfritera potatisen så att den blir mjuk, utan att få färg. Ta upp potatisen och låt den vila. Värm oljan till 190-200 grader och fritera potatisen så att den får önskad färg. Lägg upp på ett serveringsfat, salta och servera. Jag har en fritös, men det går att göra i kastrull. 

 

 

 

IMG_1628

 

Annons

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s