Extra lyxig Chokladglass

Jag införskaffade en enklare glassmaskin förra året men vi har inte använt IMG_3690den så mycket då glass kräver en hel del framförhållning. Det blir dock godare än köpeglass och är inte så svårt att göra även om det tar lite tid. Dessutom är det ju alltid trevligare att servera något man gjort själv.

Receptet kommer från Lomelinos Glass av Linda Lomelinos och receptet ger ca 1/2 liter glass

3 dl Vispgrädde

2 msk kako

100 hackad mörk choklad (70%)
IMG_3704

1 msk Kahlùa kaffelikör

3 stora äggulor

1 1/2 dl mjölk

1/2 dl strösocker (kan ökas något)

En nypa salt

Börja med att ställa in glassmaskinens skål i frysen (om du har en enklare variant som jag). Värm hälften av grädden i en kastrull tillsammans med kakaon. Vispa med en handvisp för att lösa upp kakaon och värm till kokpunkten. Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt den hackade chokladen och rör tills chokladen smält. Häll över chokladblandningen i en bunke och tillsätt resten av grädden samt Kahlùa. Sätt en sil över bunken och ställ åt sidan. Vispa äggulorna lätt i en skål. Värm mjölk och socker i en kastrull tills blandningen når kokpunkten. Rör försiktigt ner den heta mjölken i äggulorna. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och värm under vispning tills blandningen tjocknar något. Häll ägg- och mjölkblandningen genom silen ner i chokladröran och blanda ihop allt. Sätt plastfolie över skålen och låt stå i kylen tills blandningen är helt kall, helst över natten. Kör i glassmaskinen tills glassen är färdig. Se till att maskinen är igång när du häller i smeten annars fryser den fast i kanterna och maskinen stannar. Glassen ska ha en mjukglasslik konsistens när den är färdig. Häll upp glassen i en skål eller plastburk och låt stå i frysen i ca 2-3 timmar. Om du har den över natten i frysen så blir den ganska hård och måste stå framme och tina innan du kan skeda upp den. 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s