Fettuccine med färskpotatis, haricot vertes och pesto

Nu när medelhavsvärmen nått ända till Norrland så är det trevligt med en god, italiensk pastarätt, famförallt när man börjar bli IMG_4379trött på grillat kött. Denna rätt är helt vegetarisk och passar en varm sommarkväll. Kan avnjutas med ett svalt rosévin eller vitt vin. Originalreceptet kommer från kokboken ”Kokkonstens Italien” av Michele Scicolone. En mycket bra italiensk kokbok.

När det gäller pesto så går ju det att köpa färdigt i butik, men gör inte det det. Det blir oändligt mycket godare att göra den själv och det är inte svårt. Den färdiga peston på burk är dessutom delvis fusk. Man använder mandel istället för pinjenötter osv.

Pesto

Blad från två krukor basilika

3 msk pinjenötter

1 vitlöksklyfta

1 tsk havssalt

ca 6 msk fin olivolja

IMG_4369
Sixten fixar peston

125 g nyriven parmesanost

2 msk rumsvarmt smör

Lägg pinjenötterna i en torr stekpanna. Rosta dem till tills de får lite färg, utan att brännas. Lägg nötterna i en mortel (eller mixer). grovhacka bladen från basilikan och lägg i morteln (eller mixern). Detta kan göras i omgångar om det blir trångt i morteln. Mosa nötter och blad tills det börjar likna en gröt. Lägg i en skalad vitlöksklyfta och krossa den. Fortsätt att mortla (eller mixa) tills det är som en tjock gröt. Ta i lite olivolja och fortsätt mortla. Riv parmesanosten. Ta i salt, parmesanost och smör. Mortla tills du är nöjd med konsistensen. Smaka av om det behövs mer salt. Låt peston stå i rumstemperatur.

500g fettuccine eller trennete, eller linguine

ca 300-400 g skalad färskpotatisIMG_4375

ca 300 g haricot vertes (gärna färska)

Koka upp en stor kastrull med vatten. Salta vattnet ordentligt när det kokat upp. Pastavatten ska smaka som en kallsup i medelhavet. Skiva potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Koka potatisen i pastavattnet i 5-8 minuter tillsammans med haricot vertes. Smaka en haricot vertes och kolla om du tycker att den är färdig. Den ska vara krispig men inte hård. Smaka på en potatisskiva för att se om den är färdig. Ta upp potatis och haricot vertes me en hålslev och håll varm i ugnen (ca 50 grader). Släng i pastan och koka enligt anvisningar på paketet.

IMG_4376
Riktig pesto ser ut så här

Ta upp pastan med en pastatång och lägg över potatis och haricot vertes. Lägg på peston och blanda runt ordentligt. Ta i lite pastavatten om det verkar torrt. Stänk över lite god olivolja och servera.

 

 

 

 

 

 

IMG_4382
Ta i ordentligt med salt


 


 

 

 

IMG_4383

 

 

 

 

 

 

 

IMG_4384

 

 

 

 

 

 

 

IMG_4385

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s