Dagen efter-pizza


Var på 40-års fest igår och av olika skäl blev jag väldigt sugen på pizza idag. Receptet tillägnas jubilaren Marcus Hådén som tyvärr inte fick smaka. 

Pizzadegen som jag använder kommer från Pain de Martins blogg och är det överlägset bästa pizzadegsreceptet. Enkelt att göra och blir väldigt gott. Pizza blir så där perfekt seg och krispig. 

Jag använder baksten när jag bakar och om du inte har någon så rekommenderar jag dig att skaffa dig en. En pizza ska värmas underifrån och det är svårt utan en baksten. 

Receptet till pizzadegen hittar du här

Jag brukar sätta degen på förmiddagen och låta den stå i kylskåpet några timmar. 

Börja med att lägga in sin baksten i ugnen och sätt på den en timme innan du ska baka så att ugnen och stenen hinner bli riktigt varma. Jag kör på varmluft och 250 grader

Tomatsås

1 burk hela eller krossade tomater av ett bra märke

2 klyftor vitlök 

Olivolja

1 tsk socker

1 tsk salt

1 tsk oregano

Nymald svartpeppar

Lagom mycket färg på vitlöken

Börja med tomatsåsen när du startar ugnen. Tomatsås behöver puttra ett tag för att bli god. Ta i lite olivolja i en kastrull och lägg i de skalade vitlöksklyftorna. Låt de puttra i oljan tills de börjar få lite färg och mjukna. De får inte bli brända. Ta i tomaterna. Håll ett kastrullock över kastrullen när du tar i tomaterna eftersom det kommer att skvätta mycket när de träffar den varma oljan. Ta i alla kryddor och låt det sjuda på låg värme i 45 minuter. Mot slutet så mosar du vitlöksklyftorna mot kanten av kastrullen med en träslev. Smaka av om det behövs mer salt eller oregano. 

När den är klar tar du av den från plattan och låter den stå tills det är dags att använda den. 

Ta ut pizzadegen från kylen. Lägg ut ordentligt med mjöl på en ten yta. I länken till Pain de Martins blogg kan du hitta en film som beskriver hur du får till pizzan utan att använda kavel. Kavel funkar också men ger inte sammma fina pizzakanter. 


När det gäller fyllning eller topping på pizzan finns några regler som kan vara bra att känna till. Ta inte för mycket tomatsås. Det ska vara ett tunt lager. Efter tomatsåsen lägger du på osten. Den ska inte komma sist. Om du gör en klassisk vesuvio ska du använda KOKT skinka, inte rökt. Finare charkuterier som t.ex parmaskinka eller en god salami ska läggas på pizzan när den är klar. De ska alltså inte bakas i ugnen med pizzan. Detta för att de förstörs och blir torra och trista. De blir varma ändå av pizzan och behåller sin smak bättre. Till sist, överdriv inte mängden topping. Det riskerar att botten på pizzan inte bakas ordentligt och pizzan blir svår att hantera. 


Till min dagen efter pizza använde jag

Tomatsås

En skivad röd chili

Riven ost

Mozzarella

Stark chorizo

Oregano 


Använd rejält med mjöl när du bakar ut pizzan så blir det lättare att skjutsa in den i ugnen. Om du använder baksten ska den ligga med den porösa sidan uppåt och använd inte bakplåtspapper. Den kommer inte att fastna. 


Baka pizzan i ca femton minuter en kvart eller tills den har din färg på ovansidan. Lyft lite på pizzan med en stekspade och kolla att botten fått färg också. 
När den är klar tar du ut den och lägger på chorizon och strör lite oregano över om du vill. Servera genast. 

Fett, salt, kolhydrater. Allt man behöver dagen efter
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s