Laxtacos med två sorters salsa och chilipaprika på lillördagen

Detta är ännu ett sätt för mig att få i barnen fisk då och då. Det blir väldigt gott och det är trevligt att få göra det från grunden utan SantaIMG_1606 Marias tacokryddpåse med E-nummer. Det går fort och passar som middag på lillördagen. Lite festligare, men ändå fisk liksom. Som tillbehör kan man ta det man brukar till tacos som majs, cremé fraiche/gräddfil, sallad osv. Jag brukar göra en mild tomat- och avokadosalsa och en lite hetare grön salsa samt paprika fräst ihop med chili.

Nåväl, till receptet

Laxtacos

500g färsk laxfilé

1 msk rökt paprikaIMG_1603

1 tsk spiskummin (gärna hel)

1 tsk salt

Svartpeppar

Ta bort skinnet från laxen och skär den i kuber om ca 2×2 cm. Om du använder hel spiskummin (går att få tag på i butiker med asiatisk eller mellanöstern mat) rosta den i en torr panna. När den börjar knäppa och det doftar är den färdig. Blanda ihop alla kryddor till laxen. Blanda nu ihop kryddor och laxkuber och låt det stå och marinera lite medan du gör i ordning resten.

Mild tomat- och avokadosalsaIMG_1608

2 stora tomater eller 10 småtomater

1/2 gul lök

1 avokado

1 vitlöksklyfta

1 dl färsk koriander

Saft från en lime

En skvätt olivolja

Salt och peppar

Börja med att kärna ur tomaterna. Jag brukar dela på dem och peta ur innehållet med fingrarna. Anledningen till detta är att salsan får för mycket vätska om man låter dem vara kvar. Skär tomaterna i 1×1 cm bitar och lägg i en bunke. Hacka löken och vitlök och tärna avokadon. Blanda ihop med tomaterna. Hacka koriandern och blanda ner den. Pressa över limesaft och skvätt över lite olivolja. Salta och peppra och blanda runt. Smaka av och kolla om det behövs mer salt. Ställ i kylen under tiden

Het grön salsa

1 kruka korianderIMG_1607

10 myntablad

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

ca 0,75 dl grön chili (den inlagda, skivade som står i tacohyllan)

Saften av en limefrukt

En skvätt olivolja

Salt och peppar

Finhacka koriander och mynta. Hacka chilin, löken och vitlöken. Blanda ihop allt och pressa limen över. Häll på en skvätt olivolja, rör om och smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen under tiden. Denna salsa passar för övrigt utmärkt till en grillad köttbit på sommaren.

Chilipaprika

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1-2 chilifrukter (färgen spelar ingen roll)

Limesaft

1 tsk spiskummin

salt och peppar.

Strimla paprikan och hacka lök, vitlök och chilin. Om du vill ha den starkare så låter du chilins mellanväggar och kärnor vara kvar, annars ta bort dem. Värm olivolja i en panna på hög värme. Fräs lök, paprika och chili så att de mjuknar. Krydda med spiskummin, salt och peppar. Pressa över saften av en halv limefrukt precis innan servering.

Stek laxkuberna i olivolja på hög värme. Det gör inget om de är nästan lite råa i mitten. Servera med tacoskal eller tortillas och
IMG_1610isbergssallad + vilka tillbehör ni gillar. 
 

 

 

 

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s